30 milliárdból újul meg a Dél-pesti Kórház

30 milliárdból újul meg a Dél-pesti Kórház
Megközelítőleg 30 milliárd forintból megújulhat a Jahn Ferenc Dél-pesti Kórház az Egészséges Budapest program keretében – jelentette be Kucsák László, a Fidesz országgyűlési képviselője 2017. október 19-én, az intézményben tartott sajtótájékoztatón.
Már az idén hárommilliárd forint rendelkezésre áll az összegből, 1,3 milliárd forintból a diagnosztikai és terápiás eszközparkot, valamint az informatikai hátteret fejlesztik. Ezen túl további 1,6 milliárd forint áll rendelkezésre egy új, a sürgősségi ellátást is magába fogadó műtéti, diagnosztikai és járóbeteg-szakrendelői tömbépület építésének, a központi, Köves utcai telephely meglévő hotel („H”), funkcióváltó diagnosztikai („D”) és pszichiátriai („E”) épületeinek, valamint a csepeli Weiss Manfréd telephely épületeinek építészeti-technológiai rekonstrukciójának tervezésére.
2017-2018-ban uniós forrás felhasználásával 1,7 milliárdból történtek energetikai fejlesztések is – mondta Kucsák.
A hosszú távú tervek között szerepel, hogy az új épület elkészülte után a régi épületek elektromos hálózatának és gépészetének felújítása kezdődhet el, valamint megújul a konyhaépület és egy új mosodát is felépítenének. Bölcsőde és óvoda kialakítását is tervezik.
A csepeli telephelyen mozgásszervi-rehabilitációs részleget hoznak létre és kialakítanak egy húszágyas hospice osztályt is. A tervek között szerepel egy új MR-készülék beszerzése, továbbá a műtéti ellátást segítő eszközpark is megújul majd.
Dr. Ralovich Zsolt, az intézmény főigazgatója arról beszélt, hogy a Jahn Ferenc Dél-pesti Kórház 1278 ággyal az egyik legnagyobb ellátási területű intézmény, és több szakmában a legmagasabb szintű ellátást nyújtja. A kórház a négy telephelyén 45 ezer fekvőbeteget és egymillió járóbeteget lát el évente.
A kórházra eddig kevés fejlesztési forrás jutott, de idén elkészült a nővérszálló energetikai korszerűsítése, és több modern diagnosztikai és műtéti eszközt is be tudtak szerezni – mondta a főigazgató.

GALÉRIA: