A FEJLESZTÉSEK FOLYTATÓDNAK: ÚJ ENDOSZKÓPOS ULTRAHANG KÉSZÜLÉK A

A fejlesztések folytatódnak: Új endoszkópos ultrahang készülék a Dél-pesti Kórházban

A XVIII. kerületi Önkormányzat segítségével bővült a Kórház Endoszkópos Laboratóriuma

 

Pestszentlőrinc-Pestszentimre Önkormányzata jóvoltából egy új, korszerű, csúcstechnológiás, 48 millió Ft értékű endoszkópos ultrahang készüléket helyezett üzembe a Jahn Ferenc Dél-pesti Kórház és Rendelőintézet.

Az új készülékkel leginkább a gyomor-, valamint a hasnyálmirigy tumoros betegségeit vizsgálják, de epeúti kövesség esetében a 3mm-nél kisebb kövek kimutatásában is jobb eredményeket kaphatunk az egyéb vizsgálatokhoz képest.

Az átadóünnepségen dr. Ralovich Zsolt, a Dél-pesti Kórház főigazgatója köszönetét fejezte ki Ughy Attilának, a XVIII. kerület polgármesterének a nagy értékű berendezésért. Bemutatta a közelmúlt fejlesztéseit, hangsúlyozta az ellátási területhez tartozó önkormányzatok folyamatos támogató hozzáállását. Tájékoztatta a hallgatóságot arról, hogy a 2016-os év végén Európai Uniós forrásból megkezdődött a kórházi Nővérszálló energetikai felújítása, és támogatást nyert a fotovoltaikus rendszerek telepítésére benyújtott pályázat is. Elmondta, a menedzsment aktívan és elkötelezetten dolgozik az Egészséges Budapest Projektben, amelynek keretein belül reményei szerint teljesen megújulhat a Dél-pesti Kórház a következő években.

Ughy Attila polgármester hangsúlyozta, az önkormányzat a lehetőségeihez képest minden segítséget megad a Dél-pesti Kórháznak, hogy Pestszentlőrinc-Pestszentimre lakosai továbbra is magas szintű egészségügyi ellátásban részesülhessenek. Kiemelte, időről-időre Ralovich főigazgató úrral egyeztetve áttekintik azokat az eszközöket és ellátási funkciókat, melyek az önkormányzat segítségével beszerezhetőek, fejleszthetőek, a gyógyítás, betegápolás színvonalát emelhetik.

Végül dr. Sahin Péter, a II. Belgyógyászati Osztály – Gasztroenterológi osztályvezető főorvosa vette át a szót, aki magáról a készülékről mondott néhány információt. Az endoszkópos ultrahang (EUH) alkalmas az emésztőrendszer falának szövettani rétegenkénti megjelenítésére, az emésztőrendszer közvetlen szomszédságában lévő szervek részletdús ábrázolására, valamint mindezekből szövettani mintavételre egyaránt. Elmondta, a fővárosban eddig mindössze három helyen lehetett ilyen vizsgálatot végezni, éppen ezért kiemelt jelentőségű, hogy egy hiányt pótló, sokoldalú új endoszkópos módszert tudtak bevezetni a XVIII. kerület Önkormányzat segítségével.

A köszöntőket követően a vendégeknek lehetőségük volt a készüléket működés közben is megtekinteniük, a diagnosztikus beavatkozást dr. Sahin Péter osztályvezető főorvos prezentálta.

GALÉRIA: