A XX. kerületi pesterzsébeti szakrendelő 2,5 milliárd forintos fejlesztési forráshoz jutott.

Budapest, 2018. november 9., péntek (MTI) – A XX. kerületi pesterzsébeti szakrendelő 2,5 milliárd forintos fejlesztési forráshoz jutott az Egészséges Budapest Program (EBP) keretében.

A Jahn Ferenc Dél-pesti Kórházhoz tartozó Ady Endre úti szakrendelőben az orvosi műszerpark cseréjére, épületgépészeti beruházásokra, az informatikai rendszer fejlesztésére is lehetőség lesz.
Földes Gyula, a Fidesz választókerületi elnöke a beruházásokról elmondta, megújul az épület teljes villamos-, cső- és csatornahálózata, a központi légtechnikai rendszer, és kicserélik a belső burkolatokat is.
Ezek mellett egyes rendelőhelyiségek méretén is változtatni fognak, a szakrendelések esetén – sebészet, kardiológia, gégészet, bőrgyógyászat – pedig az ellátás jobb színvonalának emelése érdekében új orvosi eszközök beszerzésére is sor kerül. Továbbá – tette hozzá – betegirányítási, beléptetési és vagyonvédelmi rendszert alakítanak ki.
Cserháti Péter, aki az Állami Egészségügyi Ellátó Központ szakértőjeként felel az EBP-ért, felidézte, hogy az előző uniós ciklusban az egészségügyi fejlesztésére fordítható forrásból csupán tíz százalék juthatott a közép-magyarországi régió szakellátására. Ezt felismerve döntött úgy a kormány, hogy az EBP-n keresztül több mint 700 milliárd forintot fordít Budapest és Pest megye egészségügyi ellátásának fejlesztésére – emelte ki. Mint mondta, a pesterzsébeti beruházás a negyedik legnagyobb a szakrendelői fejlesztések sorában.
Ralovich Zsolt, a Jahn Ferenc Dél-pesti Kórház főigazgatója elmondta, az intézmény 400 ezer ember ellátását biztosítja. A kórház négy telephelyén 48 ezer fekvőbeteget és egymillió járóbeteget lát el évente.
Mint mondta, az elmúlt évtizedekben nagyon kevés forrás jutott az infrastruktúra és az eszközpark szinten tartására, azonban az utóbbi négy évben kormányzati, uniós és önkormányzati támogatások révén a főváros egyik legdinamikusabban fejlődő kórháza lett.
A kórház több telephelyén voltak felújítási munkálatok, napelemeket telepítettek, valamint több nagy értékű műszer beszerzésére nyílt lehetőség, és a közelmúltban adták át a felújított sürgősségi betegellátó osztályt – mondta a főigazgató.
Kitért arra is, hogy sikeresen pályáztak a kerületi egészségfejlesztési iroda létrehozására.

GALÉRIA: