Izotópdiagnosztikai és Terápiás részleg

Elérhetőség: 1204 Budapest, Köves u. 1., D épület 2. emelet

Telefon: +36 1 289 6358

E-mail cím: izotop@delpestikorhaz.hu

Részlegvezető főorvos:

Dr. Sárközi Ágnes

Vezető asszisztens:

Óvádi Józsefné

Az osztály bemutatása, tevékenysége

Az izotópdiagnosztika funkcionális képalkotó vizsgálati módszer, mely a vizsgált szerv működéséről szolgáltat információt. Fontos kiegészítője az egyéb radiológiai képalkotó módszereknek (UH, CT, MRI), melyek elsősorban szerkezeti eltérések kimutatására alkalmasak.

Az izotópvizsgálat során a beteg a vizsgálat céljának megfelelő radioaktív izotóppal jelölt készítményt, ún. radiofarmakont kap vénás injekció formájában, melyet a vizsgálni kívánt szerv felvesz és tárol.

A radiofarmakon szerven belüli eloszlásáról – a vizsgálattól függően különböző várakozási idő után – több irányból, ún. statikus felvételek készülnek.

Sorozatfelvételek – ún. dinamikus felvételek – készítésével a radiofarmakon felvételének és kiürülésének üteme is vizsgálható (pl. húgyutak ürülése, epeutak ürülése).

Az egyik legkorszerűbb izotópdiagnosztikai készülék a SPECT (Single Photon Emission Computed Tomography) is részlegünkön rendelkezésére áll. A módszer érzékenyebb más eljárásoknál és a jobb feloldóképesség miatt kisebb elváltozások is kimutathatóak, így a betegségek gyorsabban és pontosabban diagnosztizálhatóak, emellett előrehaladásuk, valamint a terápiás beavatkozások hatásossága is hosszabb időn keresztül nyomon követhető.

A felvételek mindegyik vizsgálómódszer esetében számítógépes kiértékelést igényelnek.

Az izotópvizsgálatok sugárterhelése minimális, kisebb, mint a mellkas rtg. átvilágítás sugárterhelése, így gyakrabban ismételhetőek, valamint kontrasztanyag-érzékeny betegeken is elvégezhetőek.

A részleg másik fő tevékenysége az izotópterápia, két fő profillal:

  1. Jóindulatú pajzsmirigybetegségek (hyperthyreosis) ambuláns radiojód terápiája. Pajzsmirigy szakrendelésen keresztül elérhető.
  2. Rosszindulatú betegségek (emlődaganat, prosztatadaganat) által okozott csontáttétek tartós fájdalomcsillapítása. A beavatkozást onkológus vagy a fájdalom ambulancia rendelheti.
Beavatkozások, tudnivalók a beavatkozásokról

A betegek minden vizsgálat előtt írásbeli tájékoztatót kapnak. A beadott radioaktív anyag 24 órán belül csaknem teljesen lebomlik, és elsősorban a vizelettel kiürül. Terhes és szoptató nők, kisgyermekek vizsgálata szigorú szabályokhoz kötött, valamint hozzátartozójuk vizsgálata speciális sugárvédelmet igényel, ezért a vizsgálat, beavatkozás előtt ezt mindenképpen tudassa munkatársainkkal.

Vizsgálataink: pajzsmirigy, mellékpajzsmirigy, csont, vese, epeút, máj, perfúziós tüdő, agy, perfúziós szívizom szcintigráfia, sentinel nyirokcsomó kimutatás.

Leggyakrabban végzett vizsgálatok

Pajzsmirigy szcintigráfia: működő pajzsmirigyszövet ábrázolása, göbök működőképessége. A vizsgálat előkészítést nem igényel.

Csontszincitgráfia: csontáttétek, degeneratív, gyulladásos csont- és ízületi folyamatok igazolása. A vizsgálat hosszadalmas, az izotóp beadása után 2 órával történik a leképezés, várakozás közben a betegnek l liter folyadékot kell elfogyasztania.

Szívizom perfúziós szcintigráfia (nyugalomban és terhelés után): szívizom ischaemia és infarktus kimutatása, műtéti helyreállítás nyomon követése. A vizsgálathoz éhgyomor szükséges, a gyógyszerek bevételével kapcsolatban a kardiológia ad tájékoztatót-. A vizsgálat több órát vesz igénybe.

Hepatobiliaris szcintigráfia: a máj elválasztó funkciójának és az epeutak morfológiai, valamint funkcionális eltéréseinek vizsgálata. A vizsgálat éhgyomorral történik, időtartama kb. 2 óra.

Vesevizsgálatok: a statikus felvételekkel szerkezeti eltérések (térszűkítés, gyulladás) mutathatóak ki. A dinamikus felvételek a vesék működésének szeparált vizsgálatát teszik lehetővé, felvilágosítást adva a kiválasztásról és a vizeletelfolyásról, az elfolyási akadály organikus vagy funkcionális voltáról. Gyógyszeres terheléssel kombinálva a magas vérnyomás kivizsgálásában van szerepe. A vizsgálathoz éhgyomor nem szükséges, de a vizsgálat előtt fél liter folyadékot el kell fogyasztani.

Sentinel nyirokcsomó kimutatás: elsősorban emlődaganatok és melanoma malignum műtéti megoldása során, az ún. őrszem nyirokcsomó műtét előtti jelölésével a műtét folyamán a nyirokcsomó könnyen azonosítható és eltávolítható, így csökkentve a műtét szövődményeit és segítve a daganatos betegség megfelelő stádiumbesorolását.

Az osztály műszerezettsége

2 db planáris digitális kamera, l db SPECT készülék

Betegfelvétel rendje

A vizsgálatok csak előjegyzés alapján történnek, beutaló minden esetben szükséges. Sürgős esetben, a beutaló orvossal történt előzetes egyeztetés alapján, soron kívüli ellátásra is van lehetőség.

Előjegyzés:

Telefonon: 9 órától 13 óráig a 1358-as és 1367-es melléken.

E-mailben:

 

Leletkiadás: munkanapokon 9-13 óra között.

A vérvételre is előjegyzési időpont szükséges. A pajzsmirigyre szedett gyógyszert kérjük feltüntetni!

Időpont az alábbi e-mail címen is kérhető: izotop@delpestikorhaz.hu

Beutaló, vagy visszarendelt betegeink esetében egy évnél nem régebbi ambuláns kezelőlap minden esetben szükséges.

Az osztály története

Az izotópdiagnosztikai részleg a kórház indulása, 1980. óta működik. Első vezetője dr. Fornet Béla volt. Nevéhez fűződik a vizsgálatok beindítása, mind orvosok, mind az asszisztensek képzése. Későbbiekben egyik tanítványa, dr. Tóth Lajos vette át a részleg irányítását, 1995-től pedig dr. Sárközi Ágnes vezeti a részleget.