Központi Laboratórium

Elérhetőség: 1204 Budapest, Köves utca 1., D épület 2. emelet

Telefon: +36 1 289-6318

E-mail cím: labor@delpestikorhaz.hu

Progresszivitási szint: FJ2

Osztályvezető:

Szatmári Mirella

Vezető asszisztens:

Rácz Zoltán

Az osztály bemutatása, tevékenysége

A Központi Laboratórium a kórházi fekvőbetegek laboratóriumi vizsgálatainak ellátása mellett a kórház területén működő szakambulanciák, a XX. kerületi, a csepeli és a gyáli szakrendelő betegeit, valamint a XX. XXI. XXIII. kerület, Gyál, Felsőpakony háziorvosi beutalóval beérkező páciensek vizsgálatát végzi, amely éves szinten több, mint 3 millió vizsgálatot jelent. A vizsgálati paletta megfelel egy átlag kórházi palettának a klinikai kémia, immunkémia, haematológia, haemostazeológia és vizelet vizsgálatok körében. Ez naponta 1000-1400 beteg mintegy 4000-5000 mintájának azonosítását, analizálását, leletének elektronikus, vagy papír alapú közlését jelenti. A kért vizsgálatok 95 %-át a vérvétel napján elvégezzük. Ez komoly informatikai és automatizáció eredménye.

Fontos tudnivaló, hogy a laboratóriumban nincs vérvétel! A vérvétel a kórházi ambulanciákon, a szakrendelők laboratóriumában, illetve a háziorvosi rendelőkben történik. A mintákat gépkocsival, hűtőládákban szállítják be a laboratórium területére.

A vizsgálatok 95%-a a kérés napján elkészül. A hiányzó vizsgálatok általában másnap készülnek el, erről új leletet készítünk.

Az osztály műszerezettsége

A laboratórium saját informatikai rendszerrel működik, amely egy részről képes a kórházi informatikai rendszerrel, másrészről a vizsgálatokat végző automatákkal kommunikálni. A mérések 98 %-át automaták végzik, kb. 2 % manuális technikával készül.

Betegfelvétel rendje

A laboratóriumban nincs vérvétel! A vérvétel a kórházi ambulanciákon, a szakrendelők laboratóriumában, illetve a háziorvosi rendelőkben történik. A mintákat gépkocsival, hűtőládákban szállítják be a laboratórium területére.