Központi Laboratórium

Elérhetőség: 1204 Budapest, Köves utca 1., D épület 2. emelet

Telefon: (06) 1 289-6318

E-mail cím: labor@delpestikorhaz.hu

Progresszivitási szint: FJ2

Osztályvezető:

Hillender Mária

Főnővér:

Szabó Lászlóné

Orvos Diagnosztikai Laboratóriumi Analitikus (DEOEC 2007)

1988 óta a kórház Központi Laboratóriumában dolgozik, 2002 szeptemberétől vezető asszisztensként

Magyar Laboratóriumi Diagnosztikai Társaság tagja

Kitüntetések:

  • 2004 Ápolási Igazgatói Dicséret
  • 2009 Egészségügyi Miniszteri Dicséret
  • 2011 Főigazgatói Dicséret
  • 2013 Főigazgatói Díszoklevél Tanácsosi cím

Az osztály bemutatása, tevékenysége

A Központi Laboratórium a kórházi fekvőbetegek laboratóriumi vizsgálatainak ellátása mellett a kórház területén működő szakambulanciák, a XX. kerületi, a csepeli és a gyáli szakrendelő betegeit, valamint a XX. XXI. XXIII. kerület, Gyál, Felsőpakony háziorvosi beutalóval beérkező páciensek vizsgálatát végzi, amely éves szinten több, mint 3 millió vizsgálatot jelent. A vizsgálati paletta megfelel egy átlag kórházi palettának a klinikai kémia, immunkémia, haematológia, haemostazeológia és vizelet vizsgálatok körében. Ez naponta 1000-1400 beteg mintegy 4000-5000 mintájának azonosítását, analizálását, leletének elektronikus, vagy papír alapú közlését jelenti. A kért vizsgálatok 95 %-át a vérvétel napján elvégezzük. Ez komoly informatikai és automatizáció eredménye.

Fontos tudnivaló, hogy a laboratóriumban nincs vérvétel! A vérvétel a kórházi ambulanciákon, a szakrendelők laboratóriumában, illetve a háziorvosi rendelőkben történik. A mintákat gépkocsival, hűtőládákban szállítják be a laboratórium területére.

A vizsgálatok 95%-a a kérés napján elkészül. A hiányzó vizsgálatok általában másnap készülnek el, erről új leletet készítünk.

Az osztály műszerezettsége

A laboratórium saját informatikai rendszerrel működik, amely egy részről képes a kórházi informatikai rendszerrel, másrészről a vizsgálatokat végző automatákkal kommunikálni. A mérések 98 %-át automaták végzik, kb. 2 % manuális technikával készül.

Betegfelvétel rendje

A laboratóriumban nincs vérvétel! A vérvétel a kórházi ambulanciákon, a szakrendelők laboratóriumában, illetve a háziorvosi rendelőkben történik. A mintákat gépkocsival, hűtőládákban szállítják be a laboratórium területére.

Az osztály előző vezetői

Dr. Csötörtök László, Dr. Czéh Katalin (megbízott), Dr. Magyar Zsuzsa, Lovász Pálné (megbízott), Farkas Gábor, Dr. Pál Miklós