Központi Radiológia (UH, Röntgen, CT, Mammográfia)

Elérhetőség: 1204 Budapest, Köves u. 1., Főépület 2. emelet

CT vizsgálat:
Telefon: +36 1 289 6200/1579 mellék vagy +36 1 289 6279
E-mail: ct-delpest@mediworldplus.hu

Röntgen, ultrahang, mammográfia,
Telefon: ++36 1 289 6200/1932 mellék vagy +36 1 289 6390
Előjegyzési időpontok: Hétfőtől – péntekig: 8:00-15:00 között
E-mail: rontgen@delpestikorhaz.hu

Osztályvezető főorvos:

Dr. Bohák Ágnes

Főnővér:

Lehel Erika

Az osztály bemutatása, tevékenysége

A Radiológiai Osztály három telephelyen működik. Csepelen, a XX. Kerületi Szakrendelőben és a Kórház főépületének 2. emeletén.

A radiológiai tevékenység zöme a kórházban történik. Csepelen felvételi helyiség működik, a szakrendelőben konvencionális röntgenvizsgálatokat végzünk, és ultrahang-diagnosztikai tevékenység folyik.

A központi telephelyen a konvencionális radiológiai vizsgálatokon kívül az ultrahang- di­agnosztika széles spektrumát alkalmazzuk több munkahelyen. Hasi-kismedencei ultrahang vizsgálatok mellett különböző érvizsgálatokat, moz­gásszervi ultrahang-vizsgálatokat, különböző testtájak lágyrészeinek vizsgálatát (például pajzsmirigy, nyaki lágyrészek) és csecsemők komplex (koponya, hasi, kismedencei) vizsgálatát is végezzük. Klinikai mammográfiára fogadjuk ellátási területünk betegeit.

Napi 12 órában történnek CT-vizsgálatok korszerű, 16 szeletes, úgynevezett “multislice” CT készüléken. A szolgáltatást a kórházzal szerződéses viszonyban álló Mediworld Plus Kft. nyújtja. Jelentős számban végzünk az erek noninvazív vizs­gálatára alkalmas CT angiográfiákat is a nagy számú koponya, hasi és mellkasi vizsgálatok mellett.

Beavatkozások, tudnivalók a beavatkozásokról

Érvényes, három hónapnál nem régebbi orvosi beutaló alapján látunk el betegeket.

Ultrahang vizsgálatok

Előkészület hasi ultrahang vizsgálatra:

A hasi ultrahangon éhgyomorral, tele hólyaggal vizsgáljuk a beteget. A vizsgálatot megelőzően 4-6 órával nem szabad enni, de vizet vagy üres teát lehet inni. A vizsgálat előtt néhány órával bő folyadékfogyasztás (lehetőleg szénsavmentes) javasolt.

Ha a páciens diabéteszes, úgy ezt kérjük minden képen jelezze, és az időpontjánál igyekszünk szem előtt tartani az étkezési rendszerét.

A többi ultrahang vizsgálathoz nem szükséges semmilyen előkészület.

Röntgen vizsgálatok

A fejlődő magzat különösen érzékeny a röntgensugár okozta károsodásokra, ezért a nők terhességüket vagy annak lehetőségét és a szoptatás tényét feltétlenül jelezzék a vizsgálat előtt.

Nyelési röntgen

A vizsgálathoz a betegnek nem feltétlenül szükséges üres gyomorral érkeznie, és a mindennaposan szedett gyógyszereit (pl. szívgyógyszerek, vérnyomáscsökkentők, asztma ellenes szerek, cukorbetegségre szedett szerek) is beveheti.

Gyomor röntgen

A gyomor röntgen vizsgálatára a betegnek éhgyomorral kell jönni (előző estétől kezdve nem szabad enni, inni), nem szabad dohányozni, lehetőleg gyógyszert se vegyen be.

Vastagbélröntgen

Előkészület:

A vizsgálat előtti napon hashajtót kell bevenni a betegnek, ami mellé több liternyi folyadékot kell elfogyasztania pár óra alatt. A leghelyesebb, ha a páciens a vizsgálatot kérő orvossal pontosan megbeszéli, hogy miként végezze az előkészítést, mikor vegye be a hashajtót, mi legyen az, valamint, hogy mikor, mit és mennyit ehet. Általában a kórházban fekvő beteg a vizsgálat előtt tisztító beöntést is kap.

Általánosságban a beteg a mindennaposan szedett gyógyszereit (pl. szívgyógyszerek, vérnyomáscsökkentők, asztma ellenes szerek) a vizsgálat előtti napokban, az előkészítés ideje alatt és a vizsgálat napján is ugyanúgy szedheti.

Vesefestés (urográfia)

A kontrasztanyag hányingert, émelygést okozhat, ezért a vizsgálatra éhgyomorral kell jönni.

Az előjegyzés során a beleegyező nyilatkozat aláírása előtt az ismert jódérzékenységet jelezni kell, illetve a cukorbeteg páciens számoljon be arról, melyik gyógyszert szedi, mert bizonyos gyógyszerek szedése mellett a kontrasztanyagot nem lehet beadni.

CT vizsgálat

Hasi, kismedencei vizsgálatkor a CT vizsgálat éhgyomorra történik, a vizsgálatot megelőző 6 órában nem szabad enni. Amennyiben Ön cukorbeteg és szakorvosa CT vizsgálatra küldi, kérjük, kérje ki orvosa tanácsát-gyógyszereit illetően, mert előfordulhat, hogy valamelyik gyógyszerének szedését a vizsgálat idejére szüneteltetnie kell. Egyéb régiók (koponya, mellkas, gerinc, végtagok) vizsgálata nem kíván speciális előkészületeket, a vizsgálatra nem kell üres gyomorral érkezni, de a vizsgálat előtt a bőséges étkezést tanácsos elkerülni, mert a kontrasztanyag hányingert okozhat. Terhességben, különösen annak korai szakaszában minden röntgensugárzással járó vizsgálóeljárás-kivéve egyes súlyos, az életet veszélyeztető kórképeket, ellenjavallt. A CT vizsgálat után a szokásos napi tevékenység folytatható, kíméletre nincs szükség.

Az osztály műszerezettsége
  • Philips Digital Diagnost Röntgen berendezés
  • Philips Digitális Átvilágító és Felvételi Röntgen berendezés
  • Carestream MAXCR kiolvasó berendezés
  • 2 db LG logiq5-ös ultrahang vizsgáló berendezés
  • Hitachi EVB-7000 HV ultrahang vizsgáló berendezés
  • LG logiq 7-ess ultrahang vizsgáló berendezés
  • Mammograph röntgen berendezés
  • OREL TX-I röntgen felvételező berendezés
Betegfelvétel rendje

Röntgenvizsgálatokra érvényes beutalóval lehet jelentkezni.

Az ultrahang és mammográfiás vizsgálatok, valamint az előkészítést igénylő röntgen vizsgálatok előjegyzési időpontra történnek.

Oktatás és továbbképzés

Az osztályon 5 rezidens orvos képzése, szakvizsgára történő felkészítése folyik.