Aneszteziológiai és Intenzív Betegellátó Osztály

Elérhetőség: 1204 Budapest, Köves utca 1., D épület 3. emelet

Telefon: (06) 1 289 6376, (06) 1 289 6200/1371

E-mail cím: intenziv@delpestikorhaz.hu

Ágyszám: 18

Progresszivitási szint: III.

Osztályvezető főorvos:

dr. Bodnár Judit

Főápoló:

Sebestyén Gábor

1962-ben született Vásárosnaményban. Az egészségügyi pályát 1983-ban kezdte az Országos Mentőszolgálatnál. 1985-től a Nyírő Gyula kórház I. Pszichiátriai osztályán dolgozott, ahol pszichiátriai szakápoló és szakgondozói képesítést szerzett. 1992-ben az akkori Országos Idegsebészeti Tudományos Intézet Központi intenzív osztályára került, amely végleges elkötelezettséget jelentett az intenzív terápia mellett. Az itt töltött idő alatt megszerezte az Intenzív betegellátó szakápolói képesítést.

1997-ben több kollégájával együtt nagy feladatba vágott bele. Az Országos Pszichiátriai és Neurológia Intézetben létrehozta az ország első speciálisan stroke-os betegek ellátásával foglakozó osztályt, amelynek kezdetben az intenzív osztályvezető, majd az Agyérbetegségek Országos Központjának főápolója volt, a későbbiekben pedig az intézet Neurológiai osztályainak vezető ápolójaként dolgozott. Ezen időszak alatt megszerezte a diplomás ápolói végzettséget, valamint az országban az elsők között szerzett egyetemi okleveles ápolói diplomát. Az intézet megszűnésének időszakában a Semmelweis Egyetem Egészségtudományi Karán helyezkedett el, és ott mint főiskolai tanársegéd dolgozott, ahol az általános ápolástan mellett a neurológia, valamint az intenzív terápia ápolástanát oktatta. Vezető szerepet töltött be az Egészségtudományi Kar oktatási struktúra átalakítása kapcsán az intézetben a Klinikai szimulációs gyakorlatok bevezetésében.

Az osztály bemutatása, tevékenysége

Az Aneszteziológiai és Intenzív Betegellátó Osztály feladata a kritikus állapotú, szoros ellenőrzést vagy speciális kezelést igénylő betegek intenzív ellátása és a kórház manuális osztályain (gégészet, nőgyógyászat, sebészet, szemészet, szülészet, urológia) a tervezett, illetve az ügyeleti időben elvégzett műtétek aneszteziológiai hátterének biztosítása. A műtétet követő szakban kiemelt betegmegfigyelést és – az erre rászoruló – betegek intenzív terápiáját biztosítjuk, korszerű lélegeztető gépekkel, mesterséges táplálással, kombinált, magas szintű gyógyszeres kezelésekkel és invazív monitorozással egybekötve.

A járó- és fekvőbetegek aneszteziológiai kivizsgálása, felvilágosítása és megfelelő műtéti előkészítése az Aneszteziológiai ambulancia irányításával történik. Az általános érzéstelenítést igénylő alkalmi, tervezett beavatkozások egy része (Psychiátria – elektrokonvulzív terápia, I. Belgyógyászat – ambuláns elektromos kardioverzó, II. Belgyógyászat – ambuláns gastroscopia és colonoscopia) a Központi Műtő Perioperatív aneszteziológiai egységében, másik része (II. Belgyógyászat – EST, ERCP, stb.) a Központi Radiológia Átvilágító helységében valósulnak meg.

A Fájdalom terápiás ambulancia a Magyarországon hozzáférhető invazív beavatkozások mindegyikét végzi a krioterápia és az idegsebészeti szakvizsgához kötött eljárások kivételével. A különböző eredetű krónikus fájdalmakban szenvedő betegek fájdalomcsillapító kezelését, kivizsgálását és követését végzi. Az ambulancia tevékenységi köre a teljes krónikus fájdalommal járó betegségkört lefedi.

A reanimációs team a nap 24 órájában rendelkezésre áll.

A szülő nők számára biztosítjuk az epiduralis fájdalomcsillapítás lehetőségét.

Különleges szakmai profil: myastheniás betegek aneszteziológiai és intenzív osztályos ellátása országos kompetenciával;  intenzív terápiás ellátást igénylő COVID-19 betegek kezelése.

Orvosaink

Dr. Bodnár Judit Osztályvezető főorvos
Dr. Gerebics Marianna Főorvos, Osztályvezető helyettes

Dr. Brieger Eszter Szakorvosjelölt
Dr. Bubelényi Gábor Szakorvosjelölt
Dr. Bundik Zsolt Szakorvos
Dr. Ebnet Judit Főorvos
Dr. Gergely Levente Szakorvos
Dr. Guba Péter Marcel Szakorvosjelölt
Dr. Guti Vjacseszlav Főorvos
Dr. Hain András Főorvos
Dr. Halász Kata Szakorvosjelölt
Dr. Katona Márta Szakorvos
Dr. Kruppai Ferenc Főorvos
Dr. Magyari Gizella Főorvos
Dr. Mező István Szakorvosjelölt
Dr. Molnár Sára Szakorvos
Dr. Molnár Tibor Főorvos
Dr. Óvári Péter Szakorvosjelölt
Dr. Polácska Nikolett Rezidens
Dr. Szabó Béla Főorvos
Dr. Szabó Zsuzsanna Főorvos
Dr. Szentes Péter Szakorvosjelölt
Dr. Tóth János Főorvos
Dr. Tóth Mercédesz Szakorvosjelölt
Dr. Veress Szilvia Szakorvos
Dr. Viszokai Csenger Szakorvosjelölt

Tartós távolléten lévő orvosok
Dr. Pápay-Berhencz Enikő Szakorvosjelölt
Dr. Simon Andrea Szakorvosjelölt
Dr. Varga-Gasparovics Anita Szakorvosjelölt

Beavatkozások, tudnivalók a beavatkozásokról
Központi Intézeti Anesztézia

Az Intézetünkben történő műtétekhez és egyéb érzéstelenítést igénylő beavatkozásokhoz a legmagasabb szinten biztosítja az érzéstelenítést, illetve közreműködik a műtéti előkészítésben és utókezelésben, beleértve a szülési fájdalomcsillapítást is.

Intenzív Betegellátó Osztály
 • Folyamatos emelt szintű monitorozás,
 • Keringéstámogatás/fenntartás,
 • Komplikált vagy tartós respirátor kezelés,
 • Vitális funkciók támogatása, fenntartása.
 • Szervpótló kezelések,
 • Anyagcsere-felügyelet és korrekció,
 • Mesterséges táplálás,
 • III. progresszivitási szintű társszakmák intenzív hátterének biztosítása.
Az osztály műszerezettsége

Az egészségügyi szolgáltatások nyújtásához szükséges szakmai minimumfeltételek adottak, ugyanis modern altató- és lélegeztetőgépek, illetve monitorok beszerzése valósult meg a 2014. évben.

Betegfelvétel rendje

A Jahn Ferenc Dél-pesti Kórház és Rendelőintézet Aneszteziológiai és Intenzív Betegellátó Osztálya folyamatosan fogadja és ellátja a kórház felvételi területéről beutalt kritikus állapotú, instabil betegeket, akiknek intenzív ellátásra van szükségük. Ezentúl – területi elvtől függetlenül – minden azonnali segítségre szoruló kritikus állapotú beteget felveszünk, akinek stabilizálása csak helyben megoldható és továbbszállítása a szakmai szabályoknak megfelelően nem vállalható. Részt vesz a fővárosi akut ügyeleti rendszerben, az Országos Mentőszolgálat Sürgősségi Betegellátást Koordináló Egysége által kijelölt feladatok vonatkozásában. Budapest és Pest megye sürgősségi és akut ügyeleti beosztása értelmében (2014.07.01-től) az intenzíves ágyak teljes telítettsége esetén, illetve tömeges megbetegedések, katasztrófahelyzet esetén területi ellátási kötelezettséggel nem rendelkező intenzív osztályként is bevonható a betegellátásba.

Tudományos munka

A pszichés faktor hatása az ápolási és a lélegeztetési időre intenzív terápiás osztályon.

Oktatás és továbbképzés

Az Aneszteziológiai és Intenzív Betegellátó Osztály akkreditált a Semmelweis Egyetem posztgraduális képzésében.

Az osztály története

Az Aneszteziológiai és Intenzív Betegellátó Osztály az Intézmény megnyitásakor (1980.) kezdte meg működését dr. Forgács István főorvos vezetésével. 2012.07.01-től az Intenzív ellátás 18 ággyal a legmagasabb, 3. progresszivitási kategóriában működik. A perioperatív aneszteziológiai egység („ébredő helység”) a Központi Műtő hatékonyságának növelése érdekében lett kialakítva 2013-ban.  A Fájdalom terápiás ambulancia 2006 óta a nemzetközi felosztás alapján sok szakágú, inkomplett fájdalom ambulancia kategóriába tartozik.

A jelenlegi profil és struktúra kialakításában jelentős szerepet játszó személyek:

 • dr. Bárdosi Zoltán
 • dr. Koczor András
 • dr. Diószeghy Csaba
 • dr. Kruppai Ferenc
 • dr. Hermann Csaba
 • dr. Bede Antal