Központi Rehabilitációs Osztály

Értesítjük tisztelt polgárainkat, hogy a koronavírus fertőzés országosan növekvő esetszáma miatt, betegeink és dolgozóink biztonsága érdekében a Jahn Ferenc Dél-pesti Kórház és Rendelőintézet Csepeli Telephelyén 2020. szeptember 3-tól (csütörtök) határozatlan időre TELJES LÁTOGATÁSI TILALMAT rendelt el Dr. Dobosi Zsolt orvosigazgató.

Kérjük a tisztelt hozzátartozók megértését!

Elérhetőség:
Jahn Ferenc Dél-pesti Kórház Csepeli Weiss Manfréd Telephelye
1211 Budapest, Déli u. 11. „B” épület 1-2. emelet

Telefon: (06) 1 278 2060/3101 
Járóbeteg vizsgálatra időpont kérés: (06) 1 278-2060/ 3020 mellék

E-mail cím: mozgrehab.csepel@jahndelpest.hu

Ágyszám: 96

Progresszivitási szint: II-III.

Osztályvezető főorvos:

Dr. Mező Róbert


Osztályvezető főorvosi titkárság, Kovács Andrea

Főnővér:

Konkoly Lászlóné

Nővérpultok:
I.em. „C” oldal – 3146 mellék
I.em. „D” oldal – 3127 mellék
II.em. „A” oldal – 3121 mellék
II.em. „B” oldal – 3105 mellék

Az osztály bemutatása, tevékenysége

A Jahn Ferenc Dél-pesti Kórház és Rendelőintézet részeként működő Csepeli Weiss Manfréd Telephelyen található a korszerű, komfortos rehabilitációs osztály. A felújított épület kerekesszékkel is bejárható, a mozgássérültek akadálymentesen használhatják. Az osztály valamennyi kórterme fürdőszobás, amelyet a mozgásukban gátolt ápoltak kerekesszékkel is képesek használni. Egy időben jelenleg 96 beteg ellátására vagyunk képesek.

Az osztály a „B” épület 1. és 2. emeltén helyezkedik el. Mindkét szinten önálló tornaterem található, amelyek felszerelése a szponzorok segítségének köszönhetően egyre színvonalasabb. Céljaink megvalósításában különösen sokat segített a Csepeli Önkormányzat, mivel olyan, a rehabilitációban alapvető fontosságú tornáztató készülékeket ajándékozott az osztálynak, amely felgyorsítja a fájós, kopott, sérült ízületek bemozgatását, ezáltal a sérült, vagy operált, műízület-beültetésen átesett betegek rehabilitációjának idejét jelentősen megrövidíti.

A dél-pesti régióban az idős, kopott ízületek kezelésére kevés lehetőség van. A Központi Rehabilitációs Osztályon egy jól felszerelt elektroterápiás részleg, a masszázs, a gyógytorna sokat segíthet az időskori mozgásszervi betegségek ellátásában.

A Jahn Ferenc Dél-pesti Kórház és Rendelőintézet stroke centrumként is működik, így nagyon sok – hétköznapi megfogalmazás szerint – szélütéses, agyvérzéses beteg kerül ide. Ennek természetes következménye, hogy a stroke-os, koponya-agysérült betegek rehabilitációjára is fel kellett készülni. A gyógytornászok mellett pszichológus, logopédus, foglalkoztató terapeuta segíti a rehabilitációra szorulók gyógyulását.

A bénult betegek sajátos csoportja a szülési agykárosodás után kialakult gyermekkori bénulásos járászavar, ennek kezelése is itt történik. A Bethesda Kórházzal való kooperáció keretében egyre többen keresik fel osztályunkat. A már felnőtt korú, ebbe a csoportba tartozó betegeket is eredményesen rehabilitálják osztályunkon.

A cukorbetegség következtében létrejövő láb deformitások gyakran vezetnek a végtag kifekélyesedéséhez és később amputációhoz. A Központi Rehabilitációs Osztály a lábszövődmények ellátásával, a sebek begyógyításával az esetek jelentős részében képes az amputáció megelőzésére. Az érszűkület és a cukorbetegség következményeként amputáltakká vált betegek ellátását már a korai szakban is vállalja osztályunk. A korszerű művégtag-ellátási módszerek segítségével az amputált a műtétet követő 4-6 hét után legtöbbször már képes az önálló járásra.

A mozgássérült betegek gyógyításának nagyon fontos része a gyógyászati segédeszköz-ellátás. Annak érdekében, hogy a mozgássérülteknek ne kelljen messzebbre utazniuk a segédeszközért, egy külső vállalkozó segítségével ortopéd műhelyt is létrehoztunk, így a művégtag-ellátás, a bénult betegek segédeszköz-ellátása helyben történik.

Az osztály célja a jól működő, komplex rehabilitációs szolgáltatás nyújtása. Az osztályra a szakorvosok csak a rehabilitációra alkalmasnak vélt betegeket veszik fel. Felvétel előtt minden beteget az ambulancián megvizsgálnak, ahol ha kell, a beteget és hozzátartozóját tanáccsal is ellátják.

Az osztály műszerezettsége

A Központi Rehabilitációs Osztály valamennyi olyan felszereléssel és eszközzel rendelkezik, amely a betegellátás magas szintjéhez szükséges.

Betegfelvétel rendje

Osztályunkra a felvételt előjegyzés alapján végezzük, ennek feltétele az elsődleges ambuláns vizsgálat.

Kórházi osztályról előzetes orvosi konzílium után vesszük át a betegeket.

Oktatás és továbbképzés

Osztályunk részt vesz a szakorvosok továbbképzésében, a gyógytornászok, a neuropszichológusok alapképzésében.

Az osztály története

Osztályunk 1986 tavaszán fogadta az első betegeket. Azóta három telephelyen dolgoztunk.

1986-1997-ig a Jahn Ferenc Dél-pesti Kórház kihelyezett részlegeként, Mozgásszervi-Belgyógyászati Rehabilitációs Osztály néven, Pestlőrincen működtünk. Az osztály ágylétszáma 56 volt. Osztályvezető főorvos: dr. Erdős János

1997-2005-ig ágystruktúra módosítás következtében az anyakórház elme pavilonjának első emeletén alakítottunk ki 45 beteg ápolására alkalmas osztálytAz ápolási tevékenységet meghatározó főbb betegségcsoportok nem változtak, de az eddigi feladataink néhány alsó végtag amputált beteg rehabilitációjával bővültek.

2005-ben új főorvos került az osztály élére, dr. Mező Róbert személyében. Intézetünk vezetése korszerű rehabilitációs központ kialakítását tűzte ki célul, aminek eredményeként ma a volt Csepeli Kórház területén Központi Rehabilitációs Osztály néven a B. épület 1. és 2. emeletén 96 beteget ápolunk.

Az ápolási tevékenységet meghatározó főbb betegségcsoportok tovább bővültek:

  • stroke, sclerosis multiplex, Parkinson kór és degeneratív jellegű neurológiai betegek rehabilitációja
  • csípő-, térdprotézis beültetés utáni teendők
  • amputált betegek ellátása
  • baleseti sérültek rehabilitációja
  • diabeteses láb kezelése
  • szülési agykárosodott gyermekek és felnőttek ellátása
  • koponya-, agysérült betegek ellátása

Az osztály megváltozott, kibővített feladata magával hozta az újabb kollégák érkezését: ergoterapeuta, logopédus, neuropszichológus csatlakozott osztályunkhoz.