III. Belgyógyászati Osztály – Endokrinológia Anyagcsere és Diabetológia

Elérhetőség: 1204 Budapest, Köves utca 1., E épület 1. (dél és észak) és 4. emelet déli oldal

Telefon: +36 1 289 6200

E-mail cím: 3bel@delpestikorhaz.hu

Ágyszám: 126

Osztályvezető főorvos:

DR. TAKÁCS JÓZSEF

Főnővér:

TARCZA ERIKA

Az osztály bemutatása, tevékenysége

Az osztály szakmai profilja szinte a belgyógyászat teljes körét átöleli (diabetológia, klinikai immunológia, allergológia, hypertonológia, angiológia, haematológia, haemostaseológia, vascularis haematológia, speciális műszerezettséget nem igénylő kardiológia, gastroenterológia).

A speciális diabetológiai profilunkkal kapcsolatos részletek a diabetológiai szakambulancia ismertetésénél olvashatóak.

A kórház által biztosított korszerű CT készülék, endoscopia, EKG, laboratórium segíti munkánkat.

A 126 ágyas belgyógyászati osztályt 2005. évben teljesen felújították, komfortosították. A 2, 4 és 5 ágyas kórtermek mindegyikében külön WC, zuhanyzó és mosdó áll a betegek rendelkezésére. Minden részlegen központi étkező áll a betegek rendelkezésére. Szükség szerint a dietetikus szolgálat által összeállított ebéd szolgálja a betegek gyógyulását.

Az osztály műszerezettsége

A minimál feltételekben meghatározott alapeszközökön túl (vérnyomás mérők, EKG-k, Doppler) neurométerrel és autonom cardialis neuropathia szűréséhez alkalmas EKG rendszerrel a testösszetétel analizátorral rendelkezünk.

Betegfelvétel rendje

Az osztály elsődleges ellátási feladata területi ellátási kötlezettségünkről érkező betegek és diabetológiai speciális ellátást igénylő betegek felvétele, valamint a KÁNY által osztályunkra irányított betegek ellátása. Felvétel beutaló köteles. Nem területi beteget előzetes befogadó nyilatkozat birtokában tudunk felvenni. A betegek felvétele történhet háziorvosi és ambuláns beutalóval (fixágyas rendszer), illetve sürgősségi beutalással elsősorban a Sürgősségi Betegellátó Osztályon keresztül vagy annak irányításával (nem megbeszélt kórházi áthelyezések).

Tudományos munka

A diabetológiai szakrendelés keretében ez ideig 15-20 II-IV, fázisú klinikai gyógyszervizsgálat folyt, illetve folyik. Az osztályvezető szakértője a E77 keretében folyó vércukor gondozó szoftver fejlesztésnek, illetve autonom kardiális neuropathia vizsgálati EKG rendszer fejlesztésének.

Oktatás és továbbképzés

Az osztályunk orvosai és ápolói rendszeresen részt vesznek a saját és a kórházi továbbképzéseken, illetve kongresszusokon előadóként is.

Az osztály története

A Jahn Ferenc kórház új III. számú Belgyógyászati osztályának előzményei a nephrolológiai, kardiológiai, diabetológiai profilú I. számú Belgyógyászatra, a Matrix belgyógyászati osztályra és a Csepeli Kórház Belgyógyászatára vezethetők vissza.

A régi III. Belgyógyászaton dr. Boga Bálint angiológia, klinikai onkológia beteg oktatásl, majd az I. Belgyógyászaton Prof. dr. Nagy Zoltán nephrológia, illetve dr. Mózer István főorvos kardiológia, Dr. Sallai György pajzsmirigybetegségek és hypertonia-betegség ellátásának alapjait rakták le.

Dr. Nagy Zoltán tanár úr halála után  Prof. dr. Balázsi Imre professzor lett az I. Belgyógyászat vezetője, akinek hatására a fentiek mellett a diabetológia lett az osztály legfontosabb érdeklődési területe. Prof. dr. Balázsi Imre halála után Dr. Pethő Imre Iván phd lett az I. számú Belgyógyászat vezetője, aki allergológia és klinikai immunológiai profillal egészítette ki az osztály tevékenységét. Fekvőbeteg tevékenységet illetően a korábbi kórházi átszervezések miatt az I. számú Belgyógyászat ketté vált, de azonos névén kardiológiai osztály alakult, az összes nem kardiológiai munkacsoport az újonnan kialakított III. Belgyógyászati Osztályra került.