Neonatológiai Intenzív Centrum és Újszülött Részleg

Elérhetőség: 1204 Budapest, Köves u. 1., Főépület 8. és 9. emelet

Telefon:
NIC-PIC II: (06) 1 289 6224
Újszülött részleg: (06) 1 289 6200/1143

E-mail cím:
NIC-PIC II: koraszul@jahndelpest.hu
Újszülött részleg: ujszul@jahndelpest.hu

Ágyszám:
NIC-PIC II: 20
Újszülött részleg: 30

Progresszivitási szint: II.

mb. Osztályvezető főorvos:

Dr. Gyurácz-Németh Orsolya

Főnővér:

Aranyi Katalin

Az osztály bemutatása, tevékenysége
NIC-PIC II

A Jahn Ferenc Dél-pesti Kórház és Rendelőintézet, Neonatológiai-Perinatológiai Intenzív Centrum II. 20 ágyon NIC II. feladatokat lát el. A legutóbbi változásokat követően ellátási területén 588 ezer ember él. Az ellátási területünkhöz tartozik a Gyöngyösi Bugát Pál Kórház II. szintű ellátást igénylő koraszülött populációja is.

Osztályunkon évente növekvő számú, 2013-ben több mint 500 kis súlyú és beteg újszülöttet látunk el (ez a Magyarországon született koraszülöttek kb. 5 %-a).

Centrumunkban kezeljük a Kór­ház Szülészetén világra jött, II. szintű ellátást igénylő, kora- és újszülötteket, valamint a III. szintű ellátásra már nem szoruló, hozzánk szállított kis betegeket.

A Neonatológiai Intenzív Centrumban a koraszülöttek légzés- és keringéstámogatása, infúziós és antibiotikus kezelése folyik. Tartós gépi lélegeztetés szükségessége esetén a kezelés megkezdése után a pácienseket klinikai intenzív osztályra szállítjuk.

Az osztályon minden betegnél az oxigénellátást ellenőrző monitort, az akut szak lezajlása után légzésfigyelő készüléket használunk. Minden betegnél ultrahang szűrővizsgálatot, műszeres hallásvizsgálatot, szemészeti és fejlődés-neurológiai vizsgálatot végzünk.

Munkánkat gyógytornász segíti, aki a pici, de stabil állapotú koraszülötteknél masszírozást, hidroterápiát és kenguru módszert alkalmaz (a babák az édesanya meztelen mellkasára kerülnek).

Az osztályon lehetőség van a szoptatós édesanyák kényelmes elhelyezésére. Négy összkomfortos, vizesblokkal ellátott szobában hat édesanyát tudunk elhelyezni. A szolgáltatás térítésmentes.

Az osztály dolgozói szakmailag felkészültek a komoly feladatot jelentő munkára. Csecsemő és gyermekgyógyász szakvizsga mellett több kollégának van neonatológiai, ill. gyermekgasztroenterológiai szakképesítése is. Osztályunkon csak szakképzett ápolónők dolgoznak, többeknek van főiskolai végzettsége és intenzív szakasszisztensi képesítése is.

A Centrumunkból hazabocsátott kora­szü­löttek utógondozását is végezzük a hét négy napján. A Gondozó forgalma naponta 6-10 csecsemő.

Újszülött részleg

Az Újszülött Részlegen 30 ágy található, az ellátás rooming-in rendszerben történik. Az újszülöttek az édesanyák mellett tartózkodnak reggel 7 órától este 22:30-ig, de lehetőség van a folyamatos kint tartózkodásra is. Az újszülötteket minden nap gyermekorvos vizsgálja, a hazaadás napján a vizsgálat az édesanya jelenlétében történik. Meghatározott esetekben már bentfekvés alatt ultrahang vizsgálatot végzünk; ha a vizsgálat nem sürgős, járóbetegként ajánljuk meg a lehetőséget. Hazaadás előtt mindenkinél ideggyógyászati és műszeres hallásvizsgálat történik. Gyógytornászunk az otthon végzendő gyakorlatokat az édesanyák­nak betanítja.

Beavatkozások, tudnivalók a beavatkozásokról

Szükség esetén betegeink légzéstámogatását (CPAP) , infúziós és antibiotikus kezelését végezzük, objektív hallásvizsgálat minden esetben, Rtg- és UH vizsgálatra szükség szerint kerül sor, koraszülötteknél szemészeti szakvizsgálat is történik.

Az osztály műszerezettsége

Osztályunk műszerezettsége eléri a minimumfeltételben meghatározott szintet. A pályázati lehetőségek maximális kihasználásával folyamatosan igyekszünk megújítani műszerparkunkat.

Betegfelvétel rendje

Az Osztályon kizárólag kiskorú betegek gyógyítása / ápolása történik, akiknek intézeti felvételéhez hozzájárulás nem szükséges. A felvételek túlnyomó része akut felvétel, melyet részben a koraszülött alacsony súlya, részben pathológiás folyamatok (légzészavar, keringési za­var, kóros idegrendszeri tünetek stb.) indokolnak.

Oktatás és továbbképzés

Rendszeresen részt veszünk szakterületeink kongresszusain, továbbképzésein.

Az osztály története

A jelenlegi osztály a kórház megnyitásakor a Csecsemő és Gyermekosztály részeként, 40 ágyon látta el feladatát, évi akár 600 koraszülött teljes körű ellátása zajlott. A hazabocsátottak utógondozását is végezték. Vezetői dr. Kun Erzsébet és dr. Krausz Judit voltak.

A nyolcvanas évek végére a technikai fejlesztés megállt, az osztály subintenzív ellátást végzett. A Gyermekosztály megszűnése után, az önállóvá váló Koraszülött Osztály vezetője dr. Ármay Zsuzsanna lett. Később az Osztályhoz csatolták az Újszülött Részleget is, így alakult ki a jelenlegi osztályszerkezet.

Időközben az ágylétszám 20-ra csökkent. Az így megüresedett kórtermekben összkomfortos anyaszobákat alakítottunk ki. Az Osztály vezetését 2009-ben dr Csáthy László vette át.