Neonatológiai Intenzív Centrum és Újszülött Részleg

Elérhetőség: 1204 Budapest, Köves u. 1., Főépület 8. és 9. emelet

Telefon:
NIC-PIC II: +36 1 289 6224
Újszülött részleg: +36 1 289 6200 | 1143 mellék

E-mail cím:
NIC-PIC II: koraszul@delpestikorhaz.hu
Újszülött részleg: ujszul@delpestikorhaz.hu

Ágyszám:
NIC-PIC II: 20
Újszülött részleg: 30

Progresszivitási szint: II.

Osztályvezető főorvos:

Dr. Gyurácz-Németh Orsolya

Osztályvezető főorvos helyettes:

Dr. Seres Éva

Koraszülött osztály főnővér: Aranyi Katalin
Újszülött osztály főnővér: Bartha Mónika

Az osztály bemutatása, tevékenysége
NIC-PIC II

A Jahn Ferenc Dél-pesti Kórház és Rendelőintézet, Neonatológiai-Perinatológiai Intenzív Centrum II. 20 ágyon II. progresszivitási szintű feladatokat lát el. Az ellátási területünkhöz tartozik a Gyöngyösi Bugát Pál Kórház II. szintű ellátást igénylő koraszülött populációja is.

Osztályunkon évente körülbelül 350 kis súlyú és beteg újszülöttet látunk el. Centrumunkban kezeljük a Kór­ház Szülészetén világra jött, II. szintű ellátást igénylő kora- és újszülötteket, valamint a III. szintű ellátásra már nem szoruló, hozzánk szállított kis betegeket.

A Neonatológiai Intenzív Centrumban tevékenységünk kiterjed a koraszülöttek és beteg újszülöttek gépi légzéstámogatására, gyógyszeres légzés- és keringéstámogatására, infúziós táplálásra, szondatáplálásra, antibiotikus kezelésre. Tartós gépi lélegeztetés osztályunkon nem történik, szükségessége esetén a kezelés megkezdése után a pácienseket PIC III osztályra szállítja a koraszülött mentőszolgálat.

Az osztályon oxigénellátást ellenőrző monitort, az akut szak lezajlása után légzésfigyelő készüléket használunk. Minden betegnél ultrahang szűrővizsgálatot, műszeres hallásvizsgálatot, szem- és fejlődés-neurológiai vizsgálatot végzünk.

Munkánkat gyógytornász segíti, aki a pici, de stabil állapotú koraszülötteknél masszírozást és kenguru módszert alkalmaz (a babák az édesanya meztelen mellkasára kerülnek).

Az osztályon lehetőség van a szoptatós édesanyák kényelmes elhelyezésére. Három összkomfortos, vizesblokkal ellátott szobában hat édesanyát tudunk elhelyezni. A szolgáltatás térítésmentes. Az édesanyáknak lehetőségük van (a gyermek állapotától függően) rooming-in rendszerben minél több időt gyermekükkel tölteni.

Az osztályon kialakításra került egy, a szülőkkel háborítatlan beszélgetésre alkalmas szoba, amelyet az anyák egyedül is használhatnak (az elektromos mellszívót itt helyeztük el), illetve egy látogatói szoba, ahol a gyermekek mindkét szülőjükkel együtt lehetnek.

A Koraszülött Osztályt 2019 végén részben felújítottuk, befejezése 2021 folyamán várható.

Az osztály dolgozói szakmailag felkészültek a komoly feladatot jelentő munkára. A szakorvosok csecsemő- és gyermekgyógyász szakvizsga mellett rendelkeznek neonatológiai szakvizsgával is. Osztályunkon szakképzett ápolónők dolgoznak.

A Centrumunkból hazabocsátott kora­szü­löttek utógondozását is végezzük a hét négy napján. A Gondozó forgalma naponta 6-10 csecsemő. /toggle_inside]

Újszülött részleg

Kórházunkban évente 2200 gyermek születik. Az Újszülött Részlegen 30 ágy található, az ellátás rooming-in rendszerben történik, az újszülöttek folyamatosan az édesanyák mellett tartózkodnak. Az újszülötteket minden nap gyermekorvos vizsgálja. Meghatározott esetekben ultrahang vizsgálatot végzünk. Hazaadás előtt fejlődés-neurológiai és műszeres hallásvizsgálat történik. Gyógytornászunk az otthon végzendő gyakorlatokat az édesanyák­nak betanítja.

Az Újszülött Osztályt 2020 végén teljes egészében felújítottuk.

Beavatkozások, tudnivalók a beavatkozásokról

Szükség esetén betegeink légzéstámogatását (HFNC, CPAP, BiPAP), infúziós és antibiotikus kezelését végezzük, objektív hallásvizsgálat minden esetben, röntgen- és ultrahangvizsgálatra szükség szerint kerül sor, koraszülötteknél szemészeti szakvizsgálat is történik.

Az osztály műszerezettsége

Osztályunk rendelkezik légzéstámogatásra (lélegeztetőgép, CPAP, BiPAP, HFNC), szoros monitorozásra (pulzoximéter), újszülöttkori sárgaság kezelésére (kékfény) alkalmas eszközökkel, korszerű élesztő-asztallal, légzésfigyelőkkel, inkubátorokkal, vérkép, gyulladásos paraméter, vérgáz gyors analizálásra alkalmas gépekkel. A pályázati lehetőségek kihasználásával folyamatosan igyekszünk megújítani műszerparkunkat.

Betegfelvétel rendje

Az osztályon kizárólag kiskorú betegek gyógyítása/ápolása történik, akiknek intézeti felvételéhez hozzájárulás nem szükséges. A felvételek túlnyomó része akut felvétel, melyet részben a koraszülött alacsony súlya, részben patológiás folyamatok (légzészavar, keringési za­var, kóros idegrendszeri tünetek stb.) indokolnak.

Oktatás és továbbképzés

Rendszeresen részt veszünk szakterületeink kongresszusain, továbbképzésein.

Az osztály története

A jelenlegi osztály a kórház megnyitásakor a Csecsemő- és Gyermekosztály részeként, 40 ágyon látta el feladatát, évi akár 600 koraszülött teljes körű ellátása zajlott. A hazabocsátottak utógondozását is végezték. Vezetői dr. Kun Erzsébet és dr. Krausz Judit voltak.

A Gyermekosztály megszűnése után, az önállóvá váló Koraszülött Osztály vezetője dr. Ármay Zsuzsanna lett. Később az osztályhoz csatolták az Újszülött Részleget is, így alakult ki a jelenlegi osztályszerkezet.

Időközben az ágylétszám 20-ra csökkent. Az így megüresedett kórtermekben összkomfortos anyaszobákat alakítottunk ki. Az osztály vezetését 2009-2018 között dr. Csáthy László látta el.

2018 áprilisától a Koraszülött és Újszülött osztály vezetője dr. Gyurácz-Németh Orsolya. Az utóbbi 3 évben megtörtént az újszülött osztály teljes, valamint a koraszülött osztály részleges felújítása (befejezése 2021-ben várható), valamint korszerű, légzéstámogatásra alkalmas gépekkel, kékfénylámpákkal, transzport inkubátorral, kis súlyú koraszülöttek számára ideális melegítőággyal, új pulzoximéterekkel, légzésfigyelőkkel, inkubátorokkal, infúziós pumpákkal bővült műszerparkunk.