Elérhetőség: 1204 Budapest, Köves utca 1.

Telefon: (06) 1 289 6200/1177

E-mail cím: neurologia@jahndelpest.hu

Progresszivitási szint: III.

Osztályvezető főorvos:

Dr. Rózsa Csilla

Főnővér:

Az osztály bemutatása, tevékenysége

A Jahn Ferenc Dél-Pesti Kórház Neurológiai osztálya a legmagasabb (III.) progresszivitási szintű akkreditációval rendelkezik, és az ideggyógyászati fekvő- és járóbeteg-ellátás teljes területén áll a lakosság rendelkezésére.

Az osztály 1980 évi indulása óta a sclerosis multiplex és myasthenia gravis betegségek egyik országos központja. Ezt az osztály alapító vezető főorvosa, Dr. Szobor Albert tanár úr kezdte és emelte magas színvonalra, amit utóda, Prof. Dr. Komoly Sámuel (jelenleg a Pécsi Orvostudományi Egyetem tanszékvezető professzora) folytatott.

Ezen kívül az osztály megkülönböztetett figyelmet fordít az agyi érbetegségben (stroke) szenvedő betegek akut ellátására és gondozására. 2011 januárjától az osztályon megkezdődött a trombolízis kezelés, ami az akut stroke ellátásában elengedhetetlen, egyetlen jelenleg ismert oki terápia. Ezen túlmenően azonban fontos feladatának tekinti az osztály a stroke-on átesett betegek szekunder prevencióját, gondozását, melynek célja a következő stroke epizód minél hatékonyabb megelőzése. Az osztályon kezelt, stroke-on, vagy átmeneti agyi keringészavaron (TIA) átesett betegeknek lehetőségük van a későbbiekben járóbetegként a tartós gondozásra, mely során a legkorszerűbb, a mindenkor érvényes szakmai irányelveknek megfelelő gyógyszer beállításra és utánkövető vizsgálatok elvégzésére törekszünk. A szakma szabályai szerint szükséges műszeres vizsgálatok (carotis duplex UH, transcranialis Doppler vizsgálat, koponya CT) is rendelkezésre állnak.

A Neurológiai osztályon 87 aktív ágy (ezen belül 6 szubintenziv ágy), 10 krónikus ágy és 10 ágy áll rendelkezésre a kúraszerű ellátásra. A fekvőbeteg-ellátást 2 darab kétágyas kórterem mellett ötágyas kórtermek szolgálják. Valamennyi kórterem zuhagyzóval és WC-vel ellátott, mely jelentősen javítja betegeink komfortját. A fekvőbeteg-ellátás mellett kúraszerű ellátás keretében végzünk agyi vérkeringést javító infúziós kezeléseket.

A Neurológiai osztály orvosai és ápolói kiválóan képzett szakemberek. Tekintettel arra, hogy az ideggyógyászati betegségek többsége hosszú időn keresztüli rendszeres szakorvosi ellenőrzést igényel, az akut fekvőbeteg-ellátó tevékenység szorosan összefonódik az ezt követő ambulanter gondozással. A Neurológiai osztály dolgozóinak közös célja, hogy a humánum által vezérelt szakmai professzionalitásukkal betegeik érdekeit minél jobban szolgálhassák.

A Neurológiai osztály mellett működő járóbeteg-szakrendelések előjegyzés alapján vehetőek igénybe beutalóval. Az egyes ideggyógyászati szakprofilok a járóbeteg-ellátásban azért különülnek el, hogy a betegek kivizsgálása és a már diagnosztizált betegeink gondozása minél fókuszáltabban történhessen.

Évek óta működik az osztályon Fejfájás és fájdalom szakambulancia, ahol a fejfájós betegeken kívül a cukorbetegség és egyéb polyneuropathiák okozta krónikus neuropathiás fájdalmakban szenvedők gondozása is folyik. A Parkinson betegeket ugyancsak hosszú évek óta gondozzuk szakambulanciánkon. A Demencia szakellátás feladata az intellektuális teljesítmény csökkenés okának kivizsgálása és a megfelelő kezelés elvégzése. A cerebrovascularis (stroke) betegek gondozását a fentiekben részleteztük. Új profilként epilepsziában szenvedő betegek kivizsgálását és gondozását indítottuk el 2010-ben.

Tudnivalók a neuroimmunológiai ellátásról

A Neurológiai osztály legjelentősebb profilja a neuroimmunológia. Osztályunk évek óta Nemzeti Neuroimmunológiai Központként működik. Évtizedek óta ebben a kórházban található az ország legjelentősebb, legnagyobb számú beteget gondozó Myasthenia Központja. A Myasthenia gravis izomfáradékonysággal, izomgyengeséggel jellemzett, ellenanyag mediált autoimmun betegség. A betegség hátterében álló speciális ellenanyag kimutatható a vérből. A kórkép ritka, Magyarországon mintegy 1500-2000 beteget érint. Jelentőségét az adja, hogy az izomgyengeség következtében súlyos, akár életet veszélyeztető állapot is kialakulhat, ugyanakkor időben felismerve a kórképet, a betegség jól kezelhető. A kórkép ritkasága miatt elengedhetetlen, hogy a betegek gondozása erre szakosodott központokban történjen, tapasztalt, szakmailag jól képzett gondozó orvosokkal és szakszemélyzettel. A betegek kezelésében az osztály valamennyi orvosa részt vesz, a Myasthenia Ambulancián pedig dr. Rózsa Csilla, dr. Fornádi László és dr. Prendl Beatrix fogadják a betegeket. A betegek kivizsgálásához szükséges elektrofiziológiai (EMG-ENG) vizsgálatokat az osztályon jelenleg dr. Prendl Beatrix főorvosnő végzi. Osztályunkon lehetőség van plazmapheresis kezelés elvégzésére is, mely eljárás a myastheniás betegek gondozása során gyakran szükséges.

A Neuroimmunológiai Ambulancia másik kiemelkedő profilja a sclerosis multiplex. Az országban működő úgynevezett .SM Centrumok. közül osztályunk az egyik legnagyobb betegszámú központ. A betegek ellátását, tartós gondozását két, SM-betegek gondozásában komoly tapasztalattal rendelkező neurológus (dr. Rózsa Csilla, dr. Matolcsi Judit) és két .SM-nővér. végzi (Jakab Gedeonné, Závodni Tünde). Munkánkat pszichológus (Pyreschitz Anna) is segíti. A nagyszámú beteget kezelő centrum gondozott betegei nemrégiben megalakították a saját, .Dél-pesti. betegszervezetüket, .SMile. néven ez a betegszervezet bejegyzésre került 2011 elején. A betegcsoportosulás célja az SM-mel élők közös gondjainak megosztása, egymás segítése, a betegek jobb tájékoztatása, és az SM központtal történő együttműködés további erősítése.