1204 Budapest, Köves u. 1. Főépület, 3. emelet

Osztály telefonszáma: 06-1-289-6200

Osztály e-mail címe: sebeszet@delpestikorhaz.hu

Ágyszám: 53

Progresszivitási szint: sebészet III/a., érsebészet II.

Osztályvezető főorvos:

Dr. Bodrogi Péter

Főápoló:

Merőné Baski Éva

Az osztály bemutatása- tevékenysége

A Sebészeti, Érsebészeti Osztály jelenleg 40 aktív sebészeti ággyal, 10 érsebészeti ággyal, valamint 3 krónikus ággyal működik. Az Osztály területén 10 ágyas szubintenzív részleget üzemeltetünk.

Kórtermeink 2, illetve 5 ágyasak, saját fürdőszobával rendelkeznek.

Szakmai munka

A 2013. októberi osztályvezető váltás óta az osztály fő profilja jelenleg a laparoszkópos sebészet. Ezen belül epe-, sérv-, vékony,-, vastag- és végbélműtéteket, mellékvese, és lépeltávolításokat, valamint sürgősségi operációkat végzünk.

A műtéti számok élén az epe-, a sérv-, a vastagbél-, az emlő-, a rekonstruktív ér- és pajzsmirigy beavatkozások állnak.

A radiológiai, izotóp diagnosztikai osztállyal együttműködve a már rutinszerűen végzett őrszem (sentinel) nyirokcsomó biopsziák mellett a nem tapintható emlődaganatok izotópos jelölés (ROLL) után történő eltávolítását is végezzük. A preoperatív emlő diagnosztikát rutinszerű core biopsiával egészítettük ki.

Az érsebészeti részlegen egyre nagyobb számban végzünk carotis műtéteket, továbbá a kórház által beszerzett mobil DSA berendezés lehetővé tette az un. „hibrid” műtétek elvégzését is.

A kórház területén több helyütt veszünk részt az alapellátásban, sebészeti szakrendelést biztosítunk a XVIII. és XX. kerületben, Vecsésen, Dabason és Gyálon.

Betegfelvétel rendje

A Sebészeti Osztályra a tervezett műtétre érkező betegek esetén a regisztráció a Betegfelvételi Osztályon történik. ¾ 9 – 9 óra között a főnővér tájékoztatást ad a kórház házirendjéről, valamint a betegek kórtermi elhelyezéséről. A nővérpultnál jelentkezve az ápolók megmutatják az adott kórtermet, ágyat, és kiszolgáló helyiségeket. A felvétel napján az osztályos nővér kitölti az ápolási dokumentációt a beteg általános állapotáról. Az osztályos orvos, vagy a kezelő orvos kikérdezi a beteget a kórelőzményeiről, panaszairól, gyógyszerszedési szokásairól, valamint fizikális vizsgálatot végez. Tájékoztatja a beteget az adott betegséggel kapcsolatos műtéti előkészítésről, a műtétről, valamint a várható gyógyulásról és az esetleges szövődményekről.

Tudományos munka

Az osztály orvosai fontosnak tartják, hogy a szélesebb szakmai nyilvánosság előtt is beszámoljanak az osztályon zajló munkáról, ezért rendszeresen részt vesznek hazai, nemzetközi konferenciákon, szakmai napokon.

2014-ben az ellátási területünkhöz tartozó háziorvosoknak több alkalommal tartottunk bemutatkozó előadást, melyen az osztályon laparoscopos technikával végzett (vastagbél, sérv, epekő) műtétek előnyeiről, tapasztalatairól számoltunk be.

2014.12.02-án „A laparoszkópos cholecystectomia során kialakult epeútsérülések diagnosztikája, multimodális kezelése, és az epeúti anasztomózisok szövődményeinek elvi és gyakorlati kérdései” témában tartottunk akkreditált konferenciát élő műtétek bemutatásával, moderátorok segítségével.

Az osztály részt vesz kötszerek tesztelésében is segítséget nyújtva ezzel a gyártó cégeknek is.

Oktatás és továbbképzés

Az osztály akkreditációját 2013-ban megújították, sőt az onkológiai akkreditációt is megkaptuk. Rendszeresen biztosítjuk a hozzánk nyári gyakorlatra érkező orvostanhallgatók elméleti tudásának gyakorlatban való elsajátítását.

Részt veszünk a rezidens képzésben. Jelenleg az osztályon 3 rezidens és 2 szakorvosjelölt kolléga dolgozik szoros szakorvosi irányítás és felügyelet mellett.

Az osztály története korábbi vezetők, akikre büszkék vagyunk

Dr. Benyó Imre, az osztály első osztályvezető főorvosa alatt, aki 1980-tól 12 évig állt a Sebészet élén, a kiemelt profil az epesebészet volt. Emellett a Sebészeti Klinikáról érkezett Tanár Úr megteremtette a későbbi érsebészeti profil személyi és tárgyi feltételeit.

1992-ben Dr. Koiss István vette át az osztály vezetését. Ő mindazokat a progresszív módszereket átültette a Sebészeti Osztály mindennapos gyakorlatába, melyeket a III. számú Sebészeti Klinikán tanult. Vezetése alatt vált gyakorlattá a laparoszkópos epesebészet, és jelentős előrehaladást értek el a vastagbélműtétek terén is.

A következő három éves periódusban az osztályvezető főorvosi kinevezést Dr. Forgács András tanár úr kapta, aki az I. számú Sebészeti Klinika korszerű szemléletét alkalmazta a mindennapos klinikai gyakorlatban. Ezen időszakban tovább fejlődött a laparoszkópos epesebészet, és jelentős előrelépés történt a gasztrointesztinális vérző betegek ellátása terén is.

2007-ben a Sebészeti Osztály vezetését dr. Ender Ferenc vette át, aki 20 évig dolgozott az Orvostovábbképző Intézetben, majd a jogutód Országos Gyógyintézeti Központban.

Vezetése alatt a műtéti skála sokat változott. Végeztek nyelőcső-, hasnyálmirigy-, kiterjesztett gyomor-, s nagyobb eszközigényű vastagbélműtétek is. Sokat fejlődött a haladó laparoszkópia, elkezdték a laparoszkópos vastagbél-műtéteket, a féregnyúlvány eltávolításokat (appendectomia, „vakbél” műtét) pedig mára gyakorlatilag 100%-ban laparoszkópos úton végezzük. Jelentős előrelépés volt a korszerű emlősebészet tárgyi és személyi feltételeinek megteremtése.

Sikerült lecserélni a kézi műszerek egy részét, új műszereket szereztek be a haladó laparoscopiához. Minderre több millió forintot fordított a kórház. Emellett, mivel a modern sebészet varrógép felhasználása lényegesen nagyobb, mint korábban volt, évről-évre jelentős összeget fordít az intézmény a varrógépek beszerzésére.

2013. április 1-vel az Osztályt több mint 6 évig vezető dr. Ender Ferenc elhagyta a Kórházat, helyét megbízott osztályvezetőként Dr. Ecsedy Gábor foglalta el, de nyugdíjba vonulása miatt új megbízott vezető kinevezése vált szükségessé Dr. Szabó József személyében július 1-től. A megismételt pályázat után október 7-én Dr. Kovács János Balázst nevezték ki az Osztály vezetőjévé, aki korábban a SE Transplantációs Klinikáján 18 évig dolgozott, 2008-ban tagja volt az első, Budapesten végzett laparoszkópos, élődonoros veseátültetést végző csapatnak. Ezen a területen végzett munkájával 2014-ben megszerezte a PhD fokozatot is.

Laparoszkópos vastagbél műtétek terén szerzett szaktudásával maximálisan segíti a kollégák ez irányú fejlődését is, mára a vastagbélműtétek kb 50%-át végzi az Osztály laparoszkópos úton. Folytatódik a hasnyálmirigy műtétek végzése is, és tervezik kiterjesztett májműtétek bevezetését az osztály műtéti repertoárjába.

Alapítvány

Fővárosi Önkormányzat Jahn Ferenc Dél-pesti Kórháza Alapítvány

2220 Vecsés, Besztercei u. 9.

Bankszámlaszám: 11720001-20069744  Sebészeti Osztály

Adószám: 18014871-1-13

Rólunk írták

Tisztelt dr. Ralovich Zsolt, főigazgató-főorvos úr!

Engedje meg,hogy egy nagyon kellemes, pozitív élményemet megosszak Önnel.

Szeptember 2-án hétfőn reggel jelentkeztem a Jahn Ferenc Dél-pesti kórház sebészetén a 3.ra tervezett lágyéksérv műtétemre.

A regisztráció után a 3. emeleti sebészeten egy kedves, betegbarát személyzet és környezet várt, látott el a kezdetektől fogva egész a szerda délutáni távozásomig.

Kezdődött azzal, hogy mindenki, akivel kapcsolatba kerültem bemutatkozott és elmondta, hogy most mi fog velem történni, mit is fog elvégezni rajtam. (vérvétel, vérnyomásmérés, infúzió bekötés, gyógyszerbeadás stb.) Természetesen a műtétet végző dr. Ecsedy Gábor főorvos úr is minden részletre kiterjedő információval ellátott a műtét előtt és a kórházból távozva az otthoni lábadozással kapcsolatban is.

Meggyőződésem, hogy a kedvező légkör és környezet hozzájárult ahhoz, hogy már a műtét másnapján – természetesen időnként jelentkező, de abszolút elviselhető műtéti seb fájdalma mellett – remekül éreztem magam és ez a hazaérkezésem óta egyre inkább állandósul.

Köszönöm az Ön által vezetett kórház sebészeti dolgozóinak az osztályvezető főorvostól kezdve a teljes asszisztenciáig ezt a betegek gyógyulását segítő szakmai és emberi hozzáállást és légkört.

A szerdai vizitnél elmondtam az osztályvezető főorvos úrnak is, hogy remekül érzem a kórházban magam, mire szeretettel meghívott egy újabb látogatásra. Remélem, erre nem kell mostanában sort keríteni, de ha mégis kórházi sebészeti beavatkozásra lenne a jövőben szükségem, Önöket választanám.

Üdvözlettel

Egy már egyre javuló beteg

Tisztelt dr. Dobosi Zsolt

Ezúton is szeretném kifejezni köszönetemet, elismerésemet Önnek és a sebészeti osztálya (3. emelet) dolgozóinak az odaadó, lelkiismeretes, áldozatkész munkájának, amelyet a műtétem előtt, alatt, után nyújtottak nekem.

Különösen szeretném kiemelni dr. Balla Gábor főorvos urat, aki nem csak gyógyít, de emberileg is kiváló személy. Visszaadta önbizalmamat és egészségemet.

Kívánom, hogy a továbbiakban is ilyen kiváló kollektívával tudjon együttdolgozni!

Kérem, levelem tartalmát tudassa, ismertesse az érintettekkel.

Budapest, 2014. 11. 28.