1204 Budapest, Köves u. 1. Főépület, 3. emelet

Osztály telefonszáma: 06-1-289-6200/1199

Osztály e-mail címe: sebeszet@delpestikorhaz.hu

Osztályvezető főorvos:

Dr. Bodrogi Péter

Főápoló:

Merőné Baski Éva

Az osztály bemutatása- tevékenysége

A Sebészeti Osztály a legmagasabb III/a. progresszivitási szinttel rendelkezik, jelenleg 384172 lakos sebészeti ellátását biztosítja.

Területi vonatkozásban:
Budapest XX., XXI., XXIII. kerület, XVIII. kerületből a 1181, 1182, 1186, 1188 irányító szám
Alsónémedi, Bugyi, Dabas, Felsőpakony, Gyál, Hernád, Kakucs, Ócsa, Örkény, Pusztavacs, Táborfalva, Tatárszentgyörgy, Újhartyán, Újlengyel, Üllő
A kórház területén részt veszünk az alapellátásban, sebészeti szakrendelést biztosítunk a XX. kerületben és Gyálon.
Országos viszonylatban az egyik legnagyobb akut területi ellátást végző Sebészeti Osztály vagyunk.
Folyamatos ügyeleti rendben látjuk el a területről érkező Sürgősségi Osztályon jelentkező, osztályos megfigyelést vagy műtéti ellátást igénylő akut betegeket a hét minden napján.
Az osztály hivatalosan 65 ággyal rendelkezik, ebből 10 ágyas szubintenzív részleget üzemeltetünk.
Kórtermeink 2 és 5 ágyasak, saját fürdőszobával rendelkeznek.

Szakmai munka
A Sebészeti Osztály profilja felöleli az általános sebészet szinte összes területét. Műtéteink jelentősebb részét a sérv és epeműtétek, vastag- és végbél jó- és rosszindulatú betegségeinek műtéti megoldása képezi, melyeket nagyobb hányadban laparoscopos technikával végzünk.
A pajzsmirigy és emlő elváltozások sebészi ellátása is meghatározó műtéti palettánkon.
A betegek lehető legjobb gyógyulása érdekében az ellátások során a társosztályokkal együttműködve (Radiológia, Izotóp diagnosztika, stb.) alakítjuk ki a megfelelő terápiát.
Kiemelt feladatunk a daganatos betegek mihamarabbi szakszerű ellátása mind a műtéti, mind az utógondozás területén. Szoros kapcsolatot alakítottunk ki a Szent László Kórház Onkológiai Osztályával, hetente Onko-team ülés során beszéljük meg a betegre szabott egyéni kezelési tervet.
Sajnos az érsebész kollégák távozásával ér-rekonstrukciós műtéteket nem végzünk, betegeinket a Gottsegen György Országos Kardiológai Intézet Érsebészeti Ambulanciájára irányítjuk.

Betegfelvétel rendje

A Sebészeti Osztályra a tervezett műtétre érkező betegek esetén a regisztráció a Betegfelvételi Osztályon történik. 1/2 7 – 7 óra között a főnővér tájékoztatást ad a kórház házirendjéről, valamint a betegek kórtermi elhelyezéséről. A nővérpultnál jelentkezve az ápolók megmutatják az adott kórtermet, ágyat és kiszolgáló helyiségeket. A felvétel napján az osztályos nővér kitölti az ápolási dokumentációt a beteg általános állapotáról. Az osztályos orvos, vagy a kezelő orvos kikérdezi a beteget a kórelőzményeiről, panaszairól, gyógyszerszedési szokásairól, valamint fizikális vizsgálatot végez. Tájékoztatja a beteget az adott betegséggel kapcsolatos műtéti előkészítésről, a műtétről, valamint a várható gyógyulásról és az esetleges szövődményekről.

Tudományos munka

Az osztály orvosai fontosnak tartják, hogy szélesebb szakmai nyilvánosság előtt is beszámoljanak az osztályon zajló munkáról, ezért rendszeresen részt vesznek hazai, nemzetközi konferenciákon, szakmai napokon.
Az új, korszerű sebellátási módszerek tesztelése is fontos számunkra, segítséget nyújtva ezzel a gyártó cégeknek.
Tapasztalataink szerint használatukkal jelentős javulás következett be az eddig nehezen gyógyuló sebek kezelésében.

Oktatás és továbbképzés

Az osztály a Semmelweis Egyetem által minősített képzőhely. Rendszeresen biztosítjuk a hozzánk nyári gyakorlatra érkező orvostanhallgatók elméleti tudásának gyakorlatban való elsajátítását.
Részt veszünk a rezidens képzésben, többen mára már sikeres szakvizsga megszerzése után ügyeletvezetőként is helytállnak.

Emellett rendszeres gyakorló helyet biztosítunk különböző szakképző intézmények tanulói részére, valamint együttműködési szerződés keretében hallgatókat fogadunk gyakorlatra, felsőoktatásban részt vevő intézményekből.

Az osztály története korábbi vezetők, akikre büszkék vagyunk

Dr. Benyó Imre, az osztály első osztályvezető főorvosa alatt, aki 1980-tól 12 évig állt a Sebészet élén, a kiemelt profil az epesebészet volt. Emellett a Sebészeti Klinikáról érkezett tanár úr megteremtette a későbbi érsebészeti profil személyi és tárgyi feltételeit.
1992-ben Dr. Koiss István vette át az osztály vezetését. Ő mindazokat a progresszív módszereket átültette a Sebészeti Osztály mindennapos gyakorlatába, melyeket a III. számú Sebészeti Klinikán tanult. Vezetése alatt vált gyakorlattá a laparoszkópos epesebészet, és jelentős előrehaladást értek el a vastagbélműtétek terén is.
A következő három éves periódusban az osztályvezető főorvosi kinevezést Dr. Forgács András tanár úr kapta, aki az I. számú Sebészeti Klinika korszerű szemléletét alkalmazta a mindennapos klinikai gyakorlatban. Ezen időszakban tovább fejlődött a laparoszkópos epesebészet, és jelentős előrelépés történt a gasztrointesztinális vérző betegek ellátása terén is.
2007-ben a Sebészeti Osztály vezetését dr. Ender Ferenc vette át, aki 20 évig dolgozott az Orvostovábbképző Intézetben, majd a jogutód Országos Gyógyintézeti Központban.
Vezetése alatt a műtéti skála sokat változott. Végeztek nyelőcső-, hasnyálmirigy-, kiterjesztett gyomor-, s nagyobb eszközigényű vastagbélműtétet is. Sokat fejlődött a haladó laparoszkópia, elkezdték a laparoszkópos vastagbél-műtéteket, a féregnyúlvány eltávolításokat (appendectomia, „vakbél” műtét). Jelentős előrelépés volt a korszerű emlősebészet tárgyi és személyi feltételeinek megteremtése.
2013. április 1-vel az Osztályt több mint 6 évig vezető dr. Ender Ferenc elhagyta a Kórházat, helyét megbízott osztályvezetőként Dr. Ecsedy Gábor vette át, de nyugdíjba vonulása miatt új megbízott vezető kinevezése vált szükségessé Dr. Szabó József személyében július 1-től. A megismételt pályázat után október 7-én Dr. Kovács János Balázst nevezték ki az Osztály vezetőjévé, aki korábban a SE Transplantációs Klinikáján dolgozott. Laparoszkópos vastagbél műtétek terén szerzett szaktudásával maximálisan segítette a kollégák ez irányú fejlődését is, mára a vastagbélműtétek kb 50%-át végzi az Osztály laparoszkópos úton.
2021. június 1-vel Dr. Bodrogi Péter lett kinevezve a Sebészeti Osztály élére.

Alapítvány

Fővárosi Önkormányzat Jahn Ferenc Dél-pesti Kórháza Alapítvány

2220 Vecsés, Besztercei u. 9.

Bankszámlaszám: 11720001-20069744  Sebészeti Osztály

Adószám: 18014871-1-13