Elérhetőség: 1204 Budapest, Köves utca 1., Főépület 4. emelet

Telefon: +36 1 289 6200 | 1222 mellék

E-mail cím: szemeszet@delpestikorhaz.hu

Ágyszám: 45

Progresszivitási szint: II.

Osztályvezető főorvos:

Dr. Czibere Katalin

Főápoló:

Kecskés Andrea

Az osztály bemutatása, tevékenysége

A szemészeti osztály tevékenysége járóbeteg és fekvőbeteg ellátásra tagozódik. A járóbeteg ellátás a kórház I. emeletén zajlik, a speciális vizsgálatokat a IV. emeleten végzünk. Beteg ellátási profilunk úgy a szem elülső, mint a hátsó szegmentumának, valamint a szemhéjak betegségeinek diagnosztizálására és ellátására kiterjed. A speciális diagnosztikai eszközök révén lehetőségünk van a szem fénytörésének objektív és szubjektív meghatározására, computer vezérelt automata látótér vizsgálat, fluoreszcein festékes szemfenéki érfestés, 2- és 3 dimenziós ultrahang vizsgálat, szaruhártya- és szemfenéki optikai koherencia tomographia végzésére. A betegségek lefolyásának precíz követésére réslámpás és szemfenéki fotódokumentációra is lehetőségünk van. Koraszülöttek vizsgálatát is végezzük a koraszülöttek retinopathiájának szűrése érdekében.

Osztályunk jelenleg II. progresszivitási szinttel rendelkezik, 15 ágy áll rendelkezésre a fekvőbetegek ellátására. Kórtermeink 2, illetve 3 ágyasak, valamennyi kórtermünk saját fürdőszobával és WC-vel rendelkezik.

Műtéteink jelentős részét ambuláns, illetve „egynapos” ellátás keretében végezzük, tehát a műtét után betegeinket hazaengedjük, megbeszélés szerint másnap egy kontrollvizsgálatra kell visszafáradniuk. Részükre külön női és férfi átöltözési lehetőséget biztosítunk.  Két műtőben korszerű operációs mikroszkópokkal, a jelenleg világszerte legelterjedtebb ultrahangos technikával végezzük a szürkehályog ellenes műtéteket. Jelentős számú zöldhályog (glaucoma) ellenes műtét mellett osztályunk egyik fő profilja a retina betegségeinek műtéti (vitrectomiás) ellátása. A látóhártya leválás, üvegtesti vérzés, vitreo-retinális határfelszín (maculalyuk, epiretinális membrán) betegségeinek műtéti gyógyítása osztályunkon rutin műtétnek számít. Nem elhanyagolható a szemhéjakon végzett daganatok eltávolítása céljából és a szemhéjak hibás állása miatt végzett műtétek száma sem.

Az utóbbi időkben a diagnosztika mellett lehetőségünk van az időskori macula degeneratio, a cukorbetegség és a szemfenéki vénás elzáródás okozta ideghártya vizenyő intravitreális injekciós kezelésére is.

Az osztályunkon zajló betegellátó tevékenységről, eredményeinkről rendszeresen beszámolunk hazai és külföldi tudományos fórumokon. Nagy hangsúlyt fektetünk a szakorvosjelöltek elméleti és gyakorlati képzésére is. A szemészeti osztály részt vesz a közép-magyarországi régió akut ügyeleti ellátásában is.

Beavatkozások, tudnivalók a beavatkozásokról

Osztályunkon az egészen egyszerű ambuláns beavatkozásoktól a bonyolult, altatást igénylő műtétekig nagyon sokféle műtétet végzünk.

Vizsgálataink és a kezelések egy részéhez is a szembogár tágítása szükséges, ezért előzetesen mindenképpen érdeklődjön ennek szükségességéről, ha a vizsgálat után autót kíván vezetni, mert a pupilla tágítása után órákig tartó fényérzékenység és homályos látás jelentkezhet!

A kötőhártyazsákban, vagy a szaruhártyában elakadó kis idegentesteket ambuláns vizsgálóinkban, biomikroszkóp segítségével, helyi érzéstelenítésben távolítjuk el. Hasonlóképpen egyszerű és fájdalmatlan a könnycsatorna szondázása, átfecskendezése is.

Az invazív diagnosztikai beavatkozások száma az utóbbi években jelentősen csökkent a nem invazív módszerek elterjedésével, de bizonyos esetekben pótolhatatlan segítséget nyújthatnak. Ilyen invazív vizsgálat osztályunkon a fluoreszcein festékes érfestés. A kontrasztanyagot vénás injekció formájában juttatjuk az érpályába, majd sorozat felvételt készítünk a szemfenékről. A keringéssel a szemfenékre jutó kontrasztanyag kirajzolja az érhálózatot, a kóros festékkilépés helyét, vagy éppen a festék megjelenését akadályozó tényezőket.

Több fajta (különböző hullámhosszú és energiájú) lézert használunk a szemészetben. Lézeres lencsetok megnyitásra (capsulotomia) jellemzően néhány évvel a szürkehályog műtét után kerül sor, ha kialakul a lencsetok megvastagodása (tokfibrózis, utóhályog). A beavatkozás ambulánsan történik, fájdalommentes és csak néhány percet vesz igénybe. A szemfenéki elváltozások (cukorbetegség, szemfenéki keringészavarok következményei) lézeres kezelése más típusú készülékkel lehetséges, a kezelés hosszabb időt vesz igénybe, esetenként több ülésben kell elvégezni.

Kisebb szemhéji daganatok, jégárpa eltávolítását ambulánsan, de műtéti körülmények között végezzük. Ezekben az esetekben a szemhéjba adott érzéstelenítő injekcióval biztosítjuk a fájdalommentességet. A műtét után általában kötés kerül a szemre, mely akadályozhatja a szemüvegviselést, jelentősen rontja a térlátást.

Az úgynevezett intravitreális injekciókat, melyek során a gyógyszert a szembe, az üvegtesti térbe juttatjuk, steril műtéti körülmények között, műtőben adjuk. Az injekciók beadása szemcseppes érzéstelenítés után történik, az injekció után nem szükséges kötés felhelyezése.

Ambulanciák
Az osztály műszerezettsége

Az ambuláns és osztályos vizsgálókban összesen 6 kiváló minőségű réslámpával (biomikroszkóp) vizsgálunk. Ezek egyikén elülső szegment fotózásra alkalmas kamera segíti a dokumentációt és az oktatást.

3 automata kerato-refraktométer áll rendelkezésünkre a szem fénytörésének meghatározására. Ezek közül az egyik cornea topográfiás vizsgálatot is végez.

Octopus 101-es automata periméterünk a glaucoma, valamint egyéb látóideg betegségek diagnosztikájának és követésének elengedhetetlen kelléke.

Az OTI optikai koherencia tomográf a retina központi része és a látóideg vizsgálata mellett alkalmas a szaruhártya  vastagságának mérésére és a csarnokzug eltéréseinek vizsgálatára is.

Nd:YAG lézer készülékünk a lencsetok megnyitására, szivárványhártya bemetszés készítésére, üvegtesti kötegek átvágására alkalmas.

Két szemfenéki lézer készülékkel rendelkezünk a retina kezelésére. Ezek egyik réslámpára szerelt, a másik a műtőben teljesít szolgálatot, műtétek során használjuk endolézer kezelésekhez.

Két műtőnk operációs mikroszkóppal, műtőlámpával, elektromosan emelhető-süllyeszthető műtőasztallal és operáló székkel felszerelt. 3 phacoemulsifikáló készülékünk közül az egyik üvegtesti műtétek végzésére alkalmas kombinált készülék. Cryoterápiás készülékünket retina szakadások és terápiarezisztens zöldhályog bizonyos formáinak kezelésére használjuk. Mindkét műtőnkben gyors sterilizáló készülékek biztosítják a műszerek sterilitását. Egyszer használatos kések használata mellett nagy hangsúlyt fektetünk a kéziműszerek állapotának ellenőrzésére és folyamatos pótlására.

Betegfelvétel rendje

Ambuláns vizsgálataink nem beutaló kötelesek, de időpont egyeztetés szükséges. A vizsgálatok előtt a kórház felvételi irodájánál szükséges jelentkezni személyazonosságot igazoló igazolvánnyal és TAJ kártyával.

Az osztályos felvételhez személyazonosságot igazoló igazolvánnyal, TAJ kártyával, beutalóval és (a sürgős beutalásokat kivéve) leletekkel szükséges megjelenni a felvétel napján reggel 7-kor (amennyiben orvosa más időpontot nem mond). Jelentkezni a IV. emeleten, az osztályos főnővérnél kell. Kérjük betegeinket, hogy a benntartózkodás idejére szükséges tisztálkodószereket, pizsamát/hálóinget, evőeszközöket, poharat hozzanak magukkal. Az osztályon nagy a betegforgalom, nem ritka, hogy naponta 20-25 műtétet is végzünk, noha csak 15 fekvőbeteg számára tudunk ágyat biztosítani. Kérjük, hogy amennyiben előzetesen úgy döntött, hogy a műtétet követően hazamegy, ezt a döntését már ne változtassa meg, mert nem biztos, hogy lehetőségünk lesz ágyat biztosítani. Kérjük, hogy a gördülékeny betegellátás érdekében mindenben kövesse az egészségügyi személyzet iránymutatásait.

Tudományos munka

Több nemzetközi multicentrikus klinikai vizsgálatban is részt veszünk, amelyek keretében betegeink a legkorszerűbb, innovatív terápiákhoz is hozzájuthatnak.

Az osztály története

A Dél-pesti Kórházban a kórház megnyitása, 1980 óta működik Szemészeti Osztály. Az első osz­tályvezető dr. Valu László volt. Ekkoriban az osztály általános feladatokat látott el. A szürkehá­lyogműtétek a kor színvonalának megfelelően történtek (zárt tokos műtét és elülső csarnoki műlen­cse-beültetés). A zöldhályogos betegek gondozása és kis számban elvégzett plasztikai műtétek is az osztály profilját képezték. A fluoreszcein angiográfiát (ideghártya-vizsgálati módszer) dr. Józsa Márta honosította meg.

1989. március 1-jétől az osztály vezetését dr. Szalay Edit vette át, aki korábban a Mária utcai Szemé­szeti Klinikán dolgozott. Vezetése alatt a szürkehályogműtét technikája tovább fejlődött (nyitott tokos műtét, hátsó csarnoki műlencse-beültetés). 2002-ben bevezettük a legkorszerűbb phacoemulsificatiós műtéti technikát. A zöldhályogos betegek ellátása is sokat javult az új mikrosebészeti technika (filt­rációs műtét) által. Mind több plasztikai műtétet végeztünk, és elindítottuk a hagyományos ideghár­tya-leválás és kancsalság elleni műtéteket. A diagnosztikában az ultrahang-berendezés, a diabéteszes betegek ellátásában a szemfenéki lézerkezelés bevezetése hozott újdonságot.

2003. január 1. és 2003. február 28. között dr. Szabó Ida volt az osztály megbízott vezetője.

Ezt követően, 2003. március 1-jén nevezték ki a jelenlegi osztályvezető főorvost, dr. Czibere Katalint, aki korábban a Szent Rókus Kórház Szemészetén adjunktusként dolgozott.

A szürkehályogműtétek technikai színvonala az összehajtható műlencsék bevezetésével tovább fejlő­dött. Jelenleg már 3 darab phacoemulsificatiós készülék áll rendelkezésünkre. Az egynapos sebészet térhódításával a műtétek száma a 2003-as szinthez képest 3,5-szeresére nőtt. A zöldhályogos bete­gek pontosabb diagnosztikája, illetve korszerűbb gondozása érdekében komputeres látótérvizsgáló berendezéssel, 2009-ben szaruhártyavastagság-mérővel bővült az osztály műszerparkja. Az eddigi műtéti profil megtartása mellett korábban nem végzett műtéttípusok alkalmazását kezdtük el. 2007- től a szaruhártya-átültetés, 2008-tól üvegtesti és ideghártya-sebészet indult osztályunkon, mely­ben nagy szerepet játszott dr. Czumbel Norbert osztályvezető-helyettes.