Szülészeti – Nőgyógyászati Osztály

Elérhetőség: 1204 Budapest, Köves utca 1., Főépület felső emeletek

Telefon: (06) 1 289 6200/1136

E-mail cím: szuleszet@jahndelpest.hu

Progresszivitási szint: III.

Osztályvezető főorvos:

Dr. Garamvölgyi Zoltán

Főnővér:

Gerdei Helga

„Apás” szülés feltételei

A koronavírus járvány jelentette speciális körülményekre tekintettel ezúton tájékoztatjuk a várandós édesanyákat, az apákat és minden hozzátartozót és polgárt az apás szülés veszélyhelyzet ideje alatt érvényes szabályairól, feltételeiről.

Az emberi erőforrások miniszterének utasítása alapján a szülő nő mellett egy általa választott személy ott lehet, mint a szülés részese, a szülő nő segítője. A járványveszélyre tekintettel azonban indokolt a fokozott védelem biztosítása, így az érintett személyeknek kötelességük a fertőzés terjedésének megakadályozása érdekében hozott intézkedésekben együttműködni (például kézfertőtlenítés és védőruházat viselése). A császármetszésre intézményünk általános szabályai vonatkoznak, azzal a kitétellel, hogy a császármetszés időtartama alatt a műtő légterében hozzátartozó nem tartózkodhat.

Kérjük polgáraink szíves együttműködését!

Az osztály bemutatása, tevékenysége

Az osztály teljes körű szülészeti, nőgyógyászati ellátást nyújt. A Semmelweis Orvostudományi Egyetem által kiadott akkreditáció alapján szakorvosképzést folytat.
Az általános szülészeti, nőgyógyászati ellátások mellett az osztály terhespathológiára, diabéteszre és a miasthenia gravis elnevezésű idegrendszeri betegség kezelésére specializálódott. A 47 ágyas osztály minden kórterme saját fürdőszobával, mellékhelyiséggel rendelkezik, és több egyágyas kóterem is van.

Minden szüléshez tudunk nyújtani a teljes fájdalommentességet biztosító epidurális érzéstelenítést. Bár ezt kérésre a szülés alatt is megtesszük, helyes, ha szülő nő felkészül erre is már a szülés előtt, és jelentkezik a szülészeten kivizsgálás céljából.

A szövődménymentes szüléseket esetleg csak szülésznő kíséri a szülés alatt, természetesen szakorvos kontroll mellett, de előfordulhat, hogy a vajúdó orvost (látszólag) nem is lát a szülés alatt. Természetesen bármely komplikáció esetén mindenkinek magas színvonalú és teljes körű szakorvosi ellátásra van lehetősége, és még a szövődménymentes esetekben is kérhet szakorvosi konzíliumot.

Osztályunkon modern méhüreg-tükrözéses vizsgálatokat (histeroscopia) beavatkozásokat is végzünk, amelyek megkímélik betegeinket a felesleges műtétektől, ráadásul (a modern képalkotó technológiának köszönhetően) jóval pontosabbak is, mint a korábbi eljárások.