Elérhetőség: 1204 Budapest, Köves utca 1., Főépület 7. emelet

Telefon: (06) 1 289 6200/1174, 1175

E-mail cím: urologia@delpestikorhaz.hu

Ágyszám: 45

Progresszivitási szint: III.

Osztályvezető főorvos:

PROF DR. TENKE PÉTER

Főnővér:

Dr. Kruppainé Kácsor Erika

Előjegyzéssel kapcsolatos információk

Az osztály bemutatása, tevékenysége

Az urológia a női és férfi húgyútak (vese, húgyvezeték, húgyhólyag, húgycső), valamint a férfi nemi szervek megbetegedéseivel foglalkozik (húgyúti kövesség, gyulladások, daganatok, egyéb működészavarok stb.). Az osztályon, valamint a járóbeteg-rendeléseken (XX. kerületi, gyáli szakrendelő, szakambulanciák) a fenti kórképek diagnosztikája, konzervatív és műtéti kezelése történik.

Az urológiai osztály a legmagasabb, III. progresszivitási szinten, 1030170 lakos urológiai ellátásért felelős. Alap, és középszinten mi biztosítjuk a XVIII., XIX., XX., XXI. kerület, valamint Vecsés, Üllő, illetve a Gyáli és Dabasi kistérség lakosainak urológiai ellátását.

Az általános urológiai ellátáson kívül kiemelt faladatunk az urológiai daganatos betegek ellátása és gondozása. E feladat ellátásában aktívan közreműködik két, klinikai onkológia szakvizsgával is rendelkező kollégánk, és szoros kapcsolatban vagyunk az Országos Onkológiai Intézettel, valamint a Szent László kórház Onkológiai osztályával.

Húgyúti köves betegek kezelésére és gondozására is jelentős figyelmet fordítunk. Hetente két alkalommal, invazív beavatkozás nélküli kőzúzásra (ESWL) is van lehetőség.

Évente közel 3500 beteget kezelünk osztályunkon és több mint 2000 műtéti beavatkozás történik. Orvosaink az osztályos munka mellett a járóbeteg ellátásban is rész vesznek. Az intézetben működő szakambulanciák mellett több, az ellátási területen levő szakrendelőben (XVIII., XIX. kerület, Dabas) is dolgoznak. Emellett rendszeresen végzünk lakossági és munkahelyi szűrővizsgálatokat.

45 ágyas osztályunkon, 5 ágyas komfortosított kórtermek mellett, kétágyas, fürdőszobás, televízióval, légkondicionálóval felszerelt, szubintenzív ellátásra is alkalmas kórtermek találhatók. Nemrégiben kialakításra került egy akadálymentesített fürdőszobával rendelkező kórterem is.

Beavatkozások, tudnivalók a beavatkozásokról

Néhány speciális területtől eltekintve (pl. andrológiai mikrosebészet, húgycsősebészet) a legtöbb nyílt és endoszkópos (felső-, és alsó húgyúti) urológiai műtétet végezzük. Jelentős helyet foglalnak el a műtéti repertoárunkban a laparoszkópos műtétek is.

Az osztály műszerezettsége

Az osztály rendelkezik a működéséhez szükséges, minimumfeltételekben előírt műszerekkel, eszközökkel. Ezen felül flexibilis endoszkópos eszközök, lézeres kőzúzó, lézeres prosztataműtétek végzésére alkalmas eszközök, csúcstechnológiájú laparoszkópos eszközök illetve az országban egyetlen 3D laparoszkópos videorendszer segíti a betegek gyógyulását.

Betegfelvétel rendje

Az ellátási kötelezettségben foglalt terület lakossága számára az osztály folyamatos 24 órás ellátást és felvételt biztosít. Területen kívüli betegeket szabad kapacitás függvényében tudunk ellátni. Osztályos felvétel történhet előjegyzéssel, szakrendelőből, szakambulanciáról történő beutalással, más osztályról történő áthelyezéssel. A kórtermekben történő elhelyezés a beteg ellátási szükségletinek, illetve a szabad ágyak figyelembe vételével történik.

Tudományos munka

Orvosaink és szakdolgozóink rendszeres résztvevői, illetve előadói hazai és nemzetközi tudományos üléseknek, konferenciáknak. Munkatársaink számos publikációnak szerzői, illetve társszerzői, alátámasztva az osztályunkon folyó tudományos munka eredményességét. Az osztályon több klinikai gyógyszervizsgálat is folyik.

Oktatás és továbbképzés

Osztályunk, a Semmelweis Egyetem által minősített képzőhely, bizonyos szakvizsgákhoz szükséges urológiai gyakorlat elvégzésére. Rendszeresen biztosítunk gyakorlati lehetőséget az ápoló képzésben részt vevők számára is.

Az osztály története

Az urológiai osztály, a kórház indulásával egy időben kezdte meg működését. Alapító osztályvezető főorvos dr. Bálint József volt. Az általa vezetett osztályon az adott kornak megfelelő, magas színvonalú urológiai ellátás, főként feltárásos műtétek történtek. Tragikus halálát követően, 1985-ben, dr. Kisbenedek László vette át az osztály irányítását. A hazánkban és külföldön is elismert vezető irányítása alatt a terápiás paletta az endoszkópos műtétek bevezetésével tovább bővült, az osztály uroonkológiai centrummá nőtte ki magát. Nyugdíjba vonulását követően, 2005-ben, dr. Tenke Pétert nevezték ki az osztály vezetőjének. A korábban megszerzett jó hírnév megőrzése mellett, tovább bővítette a műtéti repertoárt a radikális uroonkológiai műtétekkel, illetve a laparoszkópos műtétek bevezetésével.