Idén is világhírű professzorok műtöttek a Dél-pesti Kórházban

Idén is világhírű professzorok műtöttek a Dél-pesti Kórházban

Ismét megrendezésre került a Dél-pesti Kórházban az urológiai bemutató és konferencia, ahol neves nemzetközi szakemberek és vendégek osztották meg tapasztalataikat magyar kollégáikkal

 

2017. január 26-28 között immár nyolcadik alkalommal került megrendezésre a Jahn Ferenc Dél-pesti Kórház és Rendelőintézetben a három napon át tartó „Minimál invazív eljárások az urológiában” című műtétsorozat és konferencia, amelyen évről évre a hazai orvosok is közvetlenül megismerhetik a legkorszerűbb beavatkozási technikákat és technológiákat.

A háromdimenziós laparoszkópos csúcstechnológiával végzett műtéteket a résztvevők 6 db 3D-s monitoron, élő adásban, audiókommentárral követhették. A legújabb technikákat világhírű külföldi professzorok mellett neves magyar urológusok valódi betegeken mutatták be. Az operációk Magyarország legelső, a Dél-pestiben üzemelő 3D laparoszkópos tornyával és két másik hasonló eszközzel, három műtőben egy időben történtek. Az elvégzendő beavatkozások speciális szaktudást, kiemelkedő szakmai gyakorlatot és team-munkát igényelnek.

Az idei konferencia első napján urológus szakorvosjelötek, rezidensek, friss szakvizsgázók tartottak angol nyelven, szabadon választott témában előadásokat, melyek egyúttal a 2017. évi EAU CEM (Európai Urológus Társaság Közép-Európai Találkozó) szelektáló versenyelőadásai is voltak. A győztes, dr. Sarlós Péter kiutazás nyert a CEM-re.

A szakorvosjelöltek, valamint utolsó évesek szintfelmérő előadásokat tartottak endoszkópos, laparoszkópos témakörben, melyeknek szintén hatalmas tétje volt: a győztes kiutazást nyert az EAU Section of Uro-Technology (Európai Urológus Társaság Uro-Technológiai Részleg) következő meetingjére. Az ötfős bírálóbizottság végül dr. Liptay Péternek ítélte meg az első helyet.

A második napon a külföldi szaktekintélyeké volt a főszerep. 7 országból 7 elismert szakember érkezett és adta át tudását a magyar urológus kollégáknak, majd a zárónapon magyar urológusok műtéteit lehetett a Kórház Zöld Előadójában nyomon követni a 3d-s televíziókon.

Idén 3 műtőben összesen 17 műtétet kísérhettek figyelemmel a résztvevők.

Az első, minimál invazív beavatkozásokkal foglalkozó tudományos ülését 2009-ben rendezte a Dél-Pesti Kórház Urológiai Osztálya, Prof. Dr. Tenke Péter vezetésével. Az urológiai műtéti technológiák nagy ütemű fejlődésének köszönhetően a konferencia minden évben számos újdonsággal szolgál a hazai orvosszakma számára, így például idén új prosztataműtéti eljárásokkal is megismerkedhettek az érdeklődők.

GALÉRIA: