Izotópdiagnosztikai és Terápiás részleg – Pajzsmirigy szakrendelés

Izotópdiagnosztikai és Terápiás Részleg

Elérhetőség: 1204 Budapest, Köves utca 1.

Telefon: (06) 1 289-6358

Beutaló: beutalóval, illetve ambuláns kezelőlappal vehető igénybe a szolgáltatás.

E-mail: izotop@delpestikorhaz.hu

Előjegyzés:  9 órától 13 óráig a 1358-as és 1367-es melléken.

Leletkiadás: Munkanapokon 9-13 óra között.

Ellátási terület: XX., XXI., XVIII., XXIII. kerület, Örkény, Újhartyán, Táborfalva, Dabas, Hernád,Üllő,Újlengyel, Pusztavacs, Alsónémedi, Vecsés, Tatárszentgyörgy, Bugyi, Inárcs, Kakucs

Részlegvezető főorvos: Dr. Sárközi Ágnes

Munkatársak:

Orvosok:Dr. Vaszilkó Éva szakorvos, Dr. Györgyi Sarolta szakorvos, Dr. Halász Krisztina szakorvos,

Vezető Asszisztens: Óvádi Józsefné vezető asszisztens

Asszisztensek: Garainé Storch Orsolya, Novákné Förster Éva, Nyilas Vivien, Vásárhelyi Krisztina

Segédasszisztensek: Méhesné Baranya Gyöngyi, Mikesné Varga Ildikó,

Szabó-Baloghné Nagy Éva

Adminisztrátor: BanknéKucsera Edina

Részállású Gyógyszerész: Trisztynovics Gyula

Tudnivalók az Izotópdiagnosztikai és terápiás részlegről

 

Az izotópdiagnosztika funkcionális képalkotó vizsgálati módszer, mely a vizsgált szerv működéséről szolgáltat információt. Fontos kiegészítője az egyéb radiológiai képalkotó módszereknek (UH, CT, MRI), melyek elsősorban szerkezeti eltérések kimutatására alkalmasak.
Az izotópvizsgálat során a beteg a vizsgálat céljának megfelelő radioaktív izotóppal jelölt készítményt, úgynevezett radiofarmakont kap vénás injekció formájában, melyet a vizsgálni kívánt szerv felvesz és tárol.
A radiofarmakon szerven belüli eloszlásáról – vizsgálattól függően különböző várakozási idő után – több irányból felvételek készülnek – ún. statikus felvételek.
Sorozatfelvételek készítésével a radiofarmakon felvételének és kiürülésének üteme is vizsgálható (pl. húgyutak ürülése, epeutak ürülése) – ún. dinamikus felvételek.

Az egyik legkorszerűbb izotópdiagnosztikai eljárás, a SPECT (Single Photon Emission Computed Tomography) is rendelkezésre áll a részlegen. A módszer érzékenyebb más eljárásoknál és a jobb feloldóképesség miatt kisebb elváltozások is kimutathatóak. Vagyis a SPECT módszerrel a betegségek gyorsabban és pontosabban kimutathatók, emellett előrehaladásuk, valamint a terápiás beavatkozások hatásossága is hosszabb időn keresztül nyomon követhető.
A felvételeket számítógéppel értékeljük ki.
A beadott radioaktív anyag 24 órán belül csaknem teljesen lebomlik, és elsősorban a vizelettel kiürül.
Az izotópvizsgálatok sugárterhelése minimális, kisebb, mint a mellkas rtg. átvilágítás sugárterhelése, így gyakrabban ismételhetőek, valamint kontrasztanyag-érzékeny betegeken is elvégezhetőek.
Terhes és szoptató nők, kisgyermekek vizsgálata szigorú szabályokhoz kötött, valamint hozzátartozójuk vizsgálata speciális sugárvédelmet igényel.

A leggyakrabban végzett vizsgálatok

 

Pajzsmirigy szcintigráfia: működésük alapján ún. hideg, meleg, vagy forró göbök kimutatása

Csontszcintigráfia: a daganatok csontáttéteinek korai kimutatása (rtg.-vizsgálatnál akár már egy évvel korábban jelzi.) Degeneratív, valamint gyulladásos csont- és ízületi folyamatok diagnosztizálása.

Szívizom perfúziós szcintigráfia (nyugalomban és terhelés után): szívizom ischaema és infarktus kimutatása, műtéti helyreállítás nyomon követése

Perfúziós tüdőszcintigráfia: tüdőembólia fennállásának kizárása

Hepatobiliaris szcintigráfia: a máj epeelválasztó funkciójának és az epeutak morfológiai, valamint funkcionális eltéréseinek vizsgálata

Vesevizsgálatok: Statikus felvételekkel szerkezeti eltérések (térszűkítés, gyulladás) kimutatása. A dinamikus felvételek a vesék működésének szeparált vizsgálatát teszik lehetővé, felvilágosítást adva a kiválasztásról és az elfolyásról, az elfolyási akadály organikus vagy funkcionális voltáról. Gyógyszeres terheléssel kombinálva a magas vérnyomás kivizsgálásában van szerepe.

Sentinel nyirokcsomó kimutatása: elsősorban emlődaganatok műtéti megoldása során ún. őrszem nyirokcsomó műtét előtti jelölésével a műtét folyamán a nyirokcsomó könnyen azonosítható és eltávolítható, így csökkentve a műtét szövődményeit.

Agyi vérátáramlás vizsgálata: Az agy működésének funkcionális vizsgálata, mely többek között a különböző eredetű elbutulások elkülönítésében, differenciáldiagnosztikájában játszik nagy szerepet.

Pajzsmirigy Szakrendelés

 

Elérhetőség: 1204 Budapest, Köves utca 1.

Telefon: (06) 1 289-6358

Beutaló: beutalóval, illetve ambuláns kezelőlappal vehető igénybe a szolgáltatás.

Előjegyzés: 9 órától 13 óráig a 1358-as és 1367-es melléken.

 

Rendelési idő:

Dr. Sárközi Ágnes :   munkanapokon : 9-l3 h

Dr. Györgyi Sarolta : szerda: 8-l3 h

Dr. Halász Krisztina: csütörtök 9-12 h

Leletkiadás: Munkanapokon 9-13 óra között.

Vérvétel: Munkanapokon hétfőtől csütörtökig, 8-9 óra között. Előjegyzési időpont szükséges!!! (Beutaló vagy ambuláns kezelőlap szükséges)

Részlegvezető főorvos: Dr. Sárközi Ágnes

Munkatársak:

Orvosok:Dr. Vaszilkó Éva szakorvos, Dr. Györgyi Sarolta szakorvos, Dr. Halász Krisztina szakorvos,

Vezető Asszisztens: Óvádi Józsefné vezető asszisztens

Asszisztensek: Garainé Storch Orsolya, Novákné Förster Éva, Nyilas Vivien, Vásárhelyi Krisztina,

Segédasszisztensek: Méhesné Baranya Gyöngyi, Mikesné Varga Ildikó, Szabó-Baloghné Nagy Éva

Adminisztrátor: Bankné Kucsera Edina

Részállású Gyógyszerész: Trisztynovics Gyula

Tudnivalók a pajzsmirigy szakrendelésről

 

A Fővárosi Önkormányzat Jahn Ferenc Dél-pesti Kórház és Rendelőintézetben működő szakrendelés a pajzsmirigy betegek számára komplex szolgáltatást nyújt. Vagyis nem csak diagnosztikai vizsgálatokat végeznek a rendelésen dolgozó orvosok, hanem terápiás központként is működik a részleg. A pajzsmirigy túlműködésben szenvedő betegek gyógyszeres kezelését, ambuláns radiojód terápiáját, műtétre történő előkészítését és a későbbiekben rendszeres ellenőrzését végzik a szakrendelés munkatársai. A pajzsmirigy alulműködéstől szenvedők részére hormonpótló kezeléseket nyújtanak, és folyamatosan monitorozzák a betegek állapotát.