1. emeleti ambulancia

Elérhetőség: a főépületben az 1. emeleten

Telefon: 289 6200/1528 és 1161 mellék

Ambulanciavezető:

Dr. Kovács Judit

Beutaló információk

Beutaló nem szükséges.

Rendelési idő, rendelő orvosok

9-13H

Hétfő Kedd Szerda Csütörtök Péntek
5.  rendelő Dr. Székelyhidi    Zita Dr. Kovács Judit Dr. Kun Lídia Dr. Kun Lídia Dr. Zarabi Maryam
6. rendelő Dr. Balsay Katalin Dr. Székelyhidi Zita Dr. Albert Katalin
Az ambulancia bemutatása, tevékenysége

A kórház főépületében az 1. emeleten két általános ambulanciánk működik. Ezek mindegyikében lehetőség van a látásélesség meghatározására, a fénytörés automata refraktométeres mérésére, szemüveg felírására, ellenőrzésére. Réslámpák segítségével a szem elülső és hátsó szegmentuma is vizsgálható, lehetőség van a szemnyomás mérésére is.


 

4. emeleti ambulancia

Elérhetőség: a főépületben a 4. emeleten

Telefon: 289 6200/1149

Ambulanciavezető:

Dr. Czumbel Norbert Főorvos

Beutaló információk

Beutaló nem szükséges.

Rendelési idő, rendelő orvosok
Hétfő Kedd Szerda Csütörtök Péntek
Dr. Czibere Katalin 9-13h 9-13h
Dr. Czumbel Norbert 9-14h

időpont foglalás szükséges

9-14h

időpont foglalás szükséges

Az ambulancia bemutatása, tevékenysége

A 4. emeleten további két, az I. emeletihez hasonlóan felszerelt vizsgáló áll rendelkezésre. Az egyik vizsgálóban konzíliumra érkező kórházi betegeket és az ügyeleti időben érkező betegeket, a másikban főorvosi bemutatásra érkező betegeket vizsgáljuk. Konzíliumokra a fekvőbeteg osztályok orvosai küldhetik a betegeket munkanapokon 11-12h között.

Speciális vizsgálatok:

Automata látótér és ultrahangos biometria (műlencse tervezés)

A vizsgálatra a vizsgálatok nagy száma miatt előzetes időpont egyeztetést követően van lehetőség, melyre a kórház 1222-es mellékét tárcsázva van lehetőség. A vizsgálatokat asszisztenseink végzik, a regisztrátumok kiértékelésére később, a beküldő kezelőorvosoknál van lehetőség. Javasoljuk, hogy a kiértékeléshez vigye el korábbi látótér regisztrátumait is!

Optikai koherencia tomográfos (OCT) vizsgálat és az érfestés (FLAG)

Az osztályon kialakított vizsgálókban, orvos jelenlétében történik. Időpont egyeztetés nem szükséges, a vizsgálatokat munkanapokon 9-13h között végezzük.

Betegtájékoztató

A látásélesség vizsgálata során próbakeretbe helyezett lencsékkel vizsgáljuk a szem távoli és közeli látásélességét. Ezt a vizsgálatot nagyban megkönnyíti a szem fénytörésének automatikus meghatározására alkalmas autorefraktometer.

A szemnyomás mérése Goldmann-féle applanációs tonométerrel történik. A vizsgálathoz szemcseppes érzéstelenítést használunk a pislogási reflex kikapcsolása érdekében, majd a szaruhártyát fluoreszcein festékkel festjük meg. A tonométer mérőprizmája ezután egy pillanatra finoman hozzáér a szaruhártyához, ezalatt az orvos az eszközről leolvassa a szemnyomás értékét.

Réslámpás (biomikroszkópos) vizsgálat során az orvos nagy nagyítású mikroszkóppal vizsgálja meg a szemet.

Szemfenék vizsgálat vagy indirekt módszerrel a réslámpa elé helyezett előtét lencsével, vagy egyenes szemtükörrel történik. A vizsgálathoz pupillatágítást szükséges végezni. Az alkalmazott pupillatágító szemcseppek hatására kb. 30 perc alatt tágul meg a pupilla és a hatás kb. 5-6 órát tart.

Az automata látótér vizsgálat során a szem ideghártyájának különböző pontjait stimulálva vizsgáljuk az egyes pontok érzékenységi küszöbét. A páciens különböző erősségű fénypontokat lát felvillanni látótere különböző helyein. A fény felvillanásakor egy gomb lenyomásával jelzi a fény észlelését.

Optikai koherencia tomográfiás vizsgálathoz pupilla tágítás általában nem szükséges. A készülék egy kis energiájú pásztázó lézer segítségével néhány másodperc alatt felvételt készít a szemről, melyet a készülék számítógépes szoftvere elemez.

Ultragang vizsgálat. Az A-képes vizsgálatot a szemgolyó hosszának méréséhez használjuk, melyre leggyakrabban a szürkehályog műtéteknél használatos műlencsék dioptriájának meghatározásakor van szükségünk. A B-képes vizsgálat a szemgolyó hátsó részéről, a retináról és az orbita elülső részéről ad információt. Az A-képes vizsgálat szemcseppes szaruhártya érzéstelenítésben, A B-képes vizsgálat érzéstelenítés nélkül, a szemhéjakon keresztül történik.

A fluoreszcein angiográfiás vizsgálathoz pupillatágítás szükséges. A vizsgálat során intravénásan juttatunk fluoreszcein kontrasztanyagot az érpályába, majd 5-10 percen át meghatározott időközönként felvételeket készítünk a szemfenékről. A kontrasztanyag a bőrt sárgásra festheti, 1-2 nap alatt a vese szűri ki, a vizelettel ürül ki a szervezetből.