1. emeleti ambulancia

Elérhetőség: Jahn Ferenc Dél-pesti Kórház és Rendelőintézet, Főépület, 1. emelet

Telefon: +36 1 289 6200 | 1528 és 1161 mellék

Ambulanciavezető:

Dr. Czibere Katalin

A felújítási munkálatok miatt jelenleg szünetel a rendelés!

Az ambulancia bemutatása, tevékenysége

A kórház főépületében az 1. emeleten két általános ambulanciánk működik. Ezek mindegyikében lehetőség van a látásélesség meghatározására, a fénytörés automata refraktométeres mérésére, ellenőrzésére. Réslámpák segítségével a szem elülső és hátsó szegmentuma is vizsgálható, lehetőség van a szemnyomás mérésére is. A szemészeti ambulancián a szakrendelők által beküldött, valamint a kórházi ellátást igénylő betegeket tudjuk csak ellátni. Megkérjük betegeinket, hogy szemészeti vizsgálatra ne autóval érkezzenek!

4. emeleti ambulancia

Elérhetőség: Jahn Ferenc Dél-pesti Kórház és Rendelőintézet, Főépület, 4. emelet

Telefon: +36 1 289 6200 | 1149 mellék

Időpont kérése szükséges a 289 62 00/ 1222 melléken hétköznap 8:00-9:00 óra között.

Rendelési idő, rendelő orvosok
Hétfő
Dr. Czumbel Norbert 9:00-12:00
Dr. Nádudvari Anna 9:00-13:00

Kedd
Dr. Czibere Katalin 9:00-11:00

Szerda
Dr. Csikós Sára 9:00-13:00
Dr. Czumbel Norbert 9:00-12:00

Csütörtök
Dr. Czibere Katalin 9:00-11:00
Dr. Csikós Sára 9:00-13:00
Dr. Nádudvari Anna 9:00-13:00

Péntek
Dr. Albert Katalin 9:00-13:00

Az ambulancia bemutatása, tevékenysége

A 4. emeleten  az egyik vizsgálóban konzíliumra érkező kórházi betegeket és az ügyeleti időben érkezőket, a másikban főorvosi bemutatásra érkező betegeket vizsgáljuk. Konzíliumokra a fekvőbeteg osztályok orvosai küldhetik a betegeket munkanapokon 11-12h között.

Speciális vizsgálatok:

Automata látótér és ultrahangos biometria (műlencse tervezés)

A vizsgálatra a vizsgálatok nagy száma miatt előzetes időpont egyeztetést követően van lehetőség, melyre a kórház 1222-es mellékét tárcsázva van lehetőség. A vizsgálatokat asszisztenseink végzik, a regisztrátumok kiértékelésére később, a beküldő kezelőorvosoknál van lehetőség. Javasoljuk, hogy a kiértékeléshez vigye el korábbi látótér regisztrátumait is!

Optikai koherencia tomográfos (OCT) vizsgálat és az érfestés (FLAG)

Az osztályon kialakított vizsgálókban, orvos jelenlétében történik. Időpont egyeztetés nem szükséges, a vizsgálatokat munkanapokon 9-13h között végezzük.

Betegtájékoztató

A látásélesség vizsgálata során próbakeretbe helyezett lencsékkel vizsgáljuk a szem távoli és közeli látásélességét. Ezt a vizsgálatot nagyban megkönnyíti a szem fénytörésének automatikus meghatározására alkalmas autorefraktometer.

A szemnyomás mérése Goldmann-féle applanációs tonométerrel történik. A vizsgálathoz szemcseppes érzéstelenítést használunk a pislogási reflex kikapcsolása érdekében, majd a szaruhártyát fluoreszcein festékkel festjük meg. A tonométer mérőprizmája ezután egy pillanatra finoman hozzáér a szaruhártyához, ezalatt az orvos az eszközről leolvassa a szemnyomás értékét.

Réslámpás (biomikroszkópos) vizsgálat során az orvos nagy nagyítású mikroszkóppal vizsgálja meg a szemet.

Szemfenék vizsgálat vagy indirekt módszerrel a réslámpa elé helyezett előtét lencsével, vagy egyenes szemtükörrel történik. A vizsgálathoz pupillatágítást szükséges végezni. Az alkalmazott pupillatágító szemcseppek hatására kb. 30 perc alatt tágul meg a pupilla és a hatás kb. 5-6 órát tart.

Az automata látótér vizsgálat során a szem ideghártyájának különböző pontjait stimulálva vizsgáljuk az egyes pontok érzékenységi küszöbét. A páciens különböző erősségű fénypontokat lát felvillanni látótere különböző helyein. A fény felvillanásakor egy gomb lenyomásával jelzi a fény észlelését.

Optikai koherencia tomográfiás vizsgálathoz pupilla tágítás általában nem szükséges. A készülék egy kis energiájú pásztázó lézer segítségével néhány másodperc alatt felvételt készít a szemről, melyet a készülék számítógépes szoftvere elemez.

Ultragang vizsgálat. Az A-képes vizsgálatot a szemgolyó hosszának méréséhez használjuk, melyre leggyakrabban a szürkehályog műtéteknél használatos műlencsék dioptriájának meghatározásakor van szükségünk. A B-képes vizsgálat a szemgolyó hátsó részéről, a retináról és az orbita elülső részéről ad információt. Az A-képes vizsgálat szemcseppes szaruhártya érzéstelenítésben, A B-képes vizsgálat érzéstelenítés nélkül, a szemhéjakon keresztül történik.

A fluoreszcein angiográfiás vizsgálathoz pupillatágítás szükséges. A vizsgálat során intravénásan juttatunk fluoreszcein kontrasztanyagot az érpályába, majd 5-10 percen át meghatározott időközönként felvételeket készítünk a szemfenékről. A kontrasztanyag a bőrt sárgásra festheti, 1-2 nap alatt a vese szűri ki, a vizelettel ürül ki a szervezetből.