KÖZEL 150 MILLIÓ FORINTBÓL ÚJULT MEG A CSEPELI WEISS MANFRÉD KÓRHÁZ

A Jahn Ferenc Dél-pesti Kórház és Rendelőintézet telephelye, a csepeli Weiss Manfréd Kórház A és C épülete közel 150 millió forintból újult meg, amely az Európai Unió és Magyarország Kormányának társfinanszírozásával, a Környezet és Energia Operatív Program támogatásával valósult meg.

A csepeli Weiss Manfréd Kórházat 2003-ban csatolták a Dél-pesti Kórházhoz, amely azóta telephelyként működik, és rehabilitációs, valamint krónikus ellátást biztosít a betegek számára.

A létesítményben két szakmában, összesen négy osztályon történik az éves szinten itt kezelt 3000 fekvőbeteg gyógyítása 160 krónikus, valamint 141 rehabilitációs ágyon.

A kórházban a járóbeteg szakellátás évente több, mint 7000 páciens gyógyulását segíti elő.

A felújítás 265 nyílászárót és az épület általános hőszigetelését érintette: az ajtók és ablakok cseréjén túl új hőszigetelő-réteggel vonták be az épületeket. A korszerűsítés a betegeknek kellemesebb, komfortosabb környezetet biztosít a gyógyulásához, és jelentősen csökkenti az épület károsanyag-kibocsájtását, valamint fűtési költségét.

A munkálatok során több, mint 2700 m2 falfelületet újítottak fel, melynek színét a gyárilag előre bekevert záró vakolatréteg adja.

Az ünnepélyes átadón részt vett és köszöntő beszédet mondott Szabó Zsolt, fejlesztés- és klímapolitikáért, kiemelt közszolgáltatásokért felelős államtitkár, Dr. Cserháti Péter az Emberi Erőforrások Minisztériumának miniszteri biztosa, Borbély Lénárd, Csepel polgármestere, valamint Dr. Ralovich Zsolt, a Dél-pesti Kórház és Rendelőintézet főigazgatója.

Az átadót megtisztelte jelenlétével Dr. Nemcsok Dénes, Környezeti és Energiahatékonysági Operatív Programokért felelős helyettes államtitkár, Geiger Ferenc, Soroksár polgármestere, Nemes László, Pesterzsébet alpolgármestere, valamint Ábel Attila és Morovik Attila Csepel alpolgármesterei is.

Dr. Ralovich Zsolt, a kórház főigazgatója megnyitó beszédében reményét fejezte ki abban: a Csepeli telephely A és C épület felújítása mellett a fejlődés a továbbiakban sem áll meg a kórház életében, ugyanis az önkormányzattal és Csepel polgármesterével dolgoznak azon, milyen további tartalmakkal, belső fejlesztésekkel tudják még megtölteni a Csepeli Weiss Manfréd Kórházat. Ezeknek a megbeszéléseknek, egyeztetéseknek eredményeként a Csepeli Önkormányzat további 15 millió forintos támogatást biztosított további belső munkálatokra és szükséges fejlesztésekre

Szabó Zsolt, fejlesztés- és klímapolitikáért, kiemelt közszolgáltatásokért felelős államtitkár hangsúlyozta: a felújításnak nem csak az az előnye, hogy szebb lett az épület, hanem így sokkal költséghatékonyabban is tud üzemelni a telephely. Közel 40-50% fűtési energiát lehet a mostani felújítással megtakarítani, és az így megspórolt pénzből a kórháznak lesz módja más fejlesztéseket is megvalósítani, illetve egyéb szükséges dolgokra költeni.

Dr. Cserháti Péter miniszteri biztos kiemelte: egy ilyen felújítás üzenet. Üzenet elsősorban a betegeknek, hiszen teljesen más érzés egy ilyen szépen felújított épületbe bemenni, befeküdni, mint egy rossz állapotban lévő intézménybe. Továbbá üzenet a dolgozóknak is, hiszen láthatják, a kórház vezetősége folyamatos fejlesztésekkel próbálja ezt a közeget is minél inkább méltóbbá tenni ahhoz a lelkes munkához, amit Csepelen végeznek – nem könnyű körülmények között.

Borbély Lénárd Csepel polgármestere elmondta: az elmúlt évek során a Jahn Ferenc Dél-pesti Kórházzal való együttműködésüket a legmagasabb szintre sikerült felfejleszteni, hiszen több ízben tudták már támogatni a kórházat. Korábban egy Magyarországon egyedülálló, 3 dimenziós laparoszkópos tornyot 40 millió Ft értékben vásárolt a csepeli önkormányzat a Dél-pestinek. Továbbá elmondta, dolgoznak azon, hogyan tudnának aktív nappali ellátásokat, kúraszerű kezeléseket hozni a telephelye. Ennek első lépéseként a csepeli tüdőgondozót is áttelepítenék a Weiss Manfréd telephelyre.

Projekt címe: Energetikai korszerűsítés a Jahn Ferenc Dél-pesti Kórház es Rendelőintézet csepeli telephelyén

Támogatás összege: 148,6 millió forint

Azonosító szám: KEOP-5.7.0/15-2015-0055

Galéria