A napokban megjelent híresztelésekre reagálva – mely szerint egy beteg csütörtök hajnali 2 óra környékén a kórház épülete előtt epilepsziás rohamot kapott, ám nem tudott bejutni a kórház főbejáratán – a Jahn Ferenc Dél-pesti Kórház a következő tájékoztatást adja:

A Dél-pesti Kórházban a betegbiztonság fenntartása, illetve a hatékony vagyonvédelmi kötelezettségek teljesíthetősége érdekében az évek óta kialakított intézményi- és gyakorlati rend szerint éjjel 23:00 órát követően hajnali 4:00 óráig belépésre kizárólag a „mentő porta” áll a sürgősségi ellátást igénylő betegek, valamint a mentőszolgálat rendelkezésére, továbbá itt teljesít folyamatos jelenléttel szolgálatot a biztonsági őr is. A betegfogadási és belépési rendről megfelelő tájékoztatók kerültek kihelyezésre, ennek ismeretében vannak a területi ellátáshoz tartozó betegek – továbbá a mentőszolgálat, valamint a taxiszolgáltatók is.

A portaszolgálat írásbeli nyilatkozatában határozottan visszautasítja azon feltételezést, miszerint a főbejáratnál a portás aludt. A biztonsági őr a szolgálati naplóban feljegyzést készített az eseményről és az alkalmazott járőr ellenőrző pontok is igazolják a biztonsági szolgálat szabályszerű működését.

A Sürgősségi Osztályunkon megtörtént a beteg egészségi állapotának részletes, minden részletre kiterjedő, a szakmai előírásoknak megfelelő kivizsgálása, amely után megállapítható, hogy veszélyeztető, illetve kórházi kezelést indokló állapot gyanúja nem merült fel. A beteg ellátása megfelelő gondossággal, a szakmai előírások szerint történt. A beteg ismételt felvételét követően újra részletesen megvizsgálták, azonban rendkívüli helyzet akkor sem állt fent. Ezt követően a beteget – megfelelő tanácsokkal ellátva – kezelő orvosához irányították.

Sajnálatos módon megállapítható továbbá, hogy egy ismert epilepsziás beteg esetében epilepsziás roham bármikor bekövetkezhet.

Kiemelni kívánjuk továbbá, hogy a hatályos adatvédelmi rendelkezésekre való tekintettel, a beteg kifejezett írásbeli engedélye hiányában nem áll módunkban az egészségügyi ellátás részleteiről nyilatkozni.

Kérjük a fentiekben részletezett és a vonatkozó egészségügyi dokumentációban foglalt tényeknek megfelelő közlését.

Budapest, 2017. június 2.

Jahn Ferenc Dél-pesti Kórház és Rendelőintézet