Megújul a Jahn Ferenc Kórház pesterzsébeti szakrendelője!

Megújul a Jahn Ferenc Kórház pesterzsébeti szakrendelője –
Két és fél milliárd forintos fejlesztésről döntött a kormány

Több mint 2,5 milliárd forintos fejlesztési forrást biztosít a Jahn Ferenc Kórház részeként működő pesterzsébeti, Ady Endre utcai Szakrendelő fejlesztésére a Magyar Közlönyben napokban megjelent kormányhatározat.

A szakrendelő két, egymással összeköttetésben álló épületrészből áll, 4737 négyzetméteres alapterületen helyezkedik el. Huszonnégy szakrendeléssel és két gondozóval szolgálja a betegek ellátását, többnyire két műszakban. A vonzáskörébe több mint 80 ezer fős lakosság tartozik, de ez alól is kivételt jelent a kardiológiai szakrendelés, amelynek 316 ezer fő ellátását kell biztosítania. A szakrendelőben tavaly összesen közel 192 ezer esetet láttak el.

A fejlesztés célja az Ady Endre utcai szakrendelőben nyújtott lakosságközeli járóbeteg szakellátási szolgáltatások színvonalának és a munkafeltételek minőségének javítása.

Az intézmény építészeti-műszaki fejlesztését alapvetően az indokolja, hogy a két épületrész átfogó felújítása az elmúlt több mint 50 évben elmaradt. A külső hőszigetelésen és a nyílászárók cseréjén túl mindössze kisebb, karbantartó jellegű, az alapközműveket nem érintő felújításokat végeztek.
Az eszközpark átfogó fejlesztése lehetővé teszi a meglévő járóbeteg szakellátások magasabb színvonalra emelését, illetve új ellátások megjelenését.

A tervezett fejlesztés legfontosabb elemei:
o Az épület átfogó felújítása, villamos-, cső- és csatornahálózatának teljes cseréje. Központi légtechnika, hűtés-fűtés kialakítása. A belső burkolatok teljes cseréje.
o Az elválasztó falak áthelyezésével egyes rendelőhelyiségek és a meglévő gyógytornaterem méretének növelése, valamint bizonyos kiszolgálóhelyiségek és öltözők megszüntetése.
o A szakrendelések orvosi műszerparkjának korszerűsítése, cseréje, kiegészítése, bővítése.
o Bizonyos szakrendelések esetén (mint a sebészet, bőrgyógyászat, kardiológia, gégészet) az ellátás szélesítése érdekében olyan új eszközök beszerzése, amilyenekkel jelenleg a szakrendelő nem rendelkezik.
o A betegek és a személyzet által használt bútorzat cseréje.
o Az intézményi informatika fejlesztése, betegirányítási, beléptetési és vagyonvédelmi rendszer kialakítása.

A fejlesztés teljes becsült költsége: 2 510 681 084 forint.
A fejlesztés eredményeképpen az orvostechnikai eszközök átlagéletkora a jelenlegi 16,59 évről 1,31 évre csökken.

A fejlesztéstől várt hatások:
o A betegellátást szolgáló műszerpark megújítása.
o A betegellátási környezet minőségének jelentős javítása.
o A szakrendelői munka hatékonyságának növelése.
o A betegelégedettségi mutatók javulása.

A fejlesztések végrehajtásának irányítását és a szükséges közbeszerzési eljárások lebonyolítását a Jahn Ferenc Dél-pesti Kórház és Rendelőintézet fenntartója, az Állami Egészségügyi Ellátó Központ végzi.

Budapest, 2018. augusztus 10.

Jahn Ferenc Dél-pesti Kórház és Rendelőintézet