NEMZETKÖZI TOVÁBBKÉPZÉS ÉS MŰTÉTI KURZUS AZ UROLÓGIAI OSZTÁLYON

Január 17-19. között tizedik alkalommal rendezte meg a Jahn-Ferenc Dél-Pesti Kórház Urológiai Osztálya a „Minimál invazív eljárások az urológiában” című nemzetközi továbbképzést és műtéti kurzust. A Közép-Európában egyedülálló kurzuson három műtőben összesen 16 műtétet és számos előadást kísérhetett figyelemmel a mintegy száz hallgató, 3D monitorokon. Európa vezető professzorai háromdimenziós laparoszkópos csúcstechnológiával végzett műtétek közben, szóban is felhívták a figyelmet a legújabb technikai fogásokra, a nehézségekre és válaszolnak a hallgatóság kérdéseire.

A háromnapos program a szakorvosjelöltek tudásának felmérésével kezdődött. A második napon a műtőké és a meghívott külföldi szaktekintélyeké a főszerep: prof. dr. Jens-Uwe Stolzenburg, prof. dr. Evangelos Liatsikos, dr. Hoznek András, dr. Richard Gaston, valamint a tavaly már bemutatkozott fiatal endoszkópos sebész, dr. Ho Thi Phuc visszatérő vendégként adott elő, prof. dr. Renauld Bollens és prof. dr. Christian Wülfing pedig első alkalommal vállalt műtétet a kurzuson. Az utolsó napon az uro-onkológiai előadások után a hazai urológus társadalom színe-java mutatja be technikai tudását.

Az első, minimál invazív beavatkozásokkal foglalkozó tudományos ülését 2009-ben rendezte a Jahn Ferenc Dél-pesti Kórház Urológiai Osztálya, prof. dr. Tenke Péter vezetésével. Az urológiai műtéti technológiák gyors fejlődésének köszönhetően a konferencia azóta is minden évben számos újdonsággal szolgál a hazai orvos szakma számára.

GALÉRIA