Sajtóközlemény

Sajtóközlemény

A Jahn Ferenc Dél-pesti Kórház és Rendelőintézet közel 380.000 ember egészségügyi ellátását biztosítja a főváros dél-pesti kerületeiben és agglomerációjában. A Kórház sürgősségi osztályán naponta átlagosan 90-100 beteg ellátását biztosítjuk, akiknek túlnyomó része a délutáni/esti órákban jelentkezik felvételre.

A Sürgősségi Betegellátó Osztályon az egészségügyi dolgozók rendkívül nagy leterheltség mellett végzik munkájukat. A 2016. április 1-jétől indult 0-24 órás új, sebészeti ügyeleti rendszer a megnövekedett betegforgalom miatt további terheket ró orvosainkra, szakdolgozóinkra.

Néhány tényt és szabályt érdemes rögzíteni a sürgősségi betegellátással kapcsolatosan.

  • A sürgősségi osztályon történő betegellátás nem érkezési sorrendben történik. Betegeinket az ellátásuk sürgősségi igénye szerint öt csoportba osztjuk: az azonnali életmentéstől a halasztható ellátásig. Mindez a nemzetközi irányelvekkel és más sürgősségi osztályok eljárásával megegyezik.
  • A sürgősségi betegellátásra jelentkező személyek jelentős hányadánál (a felmérések szerint mintegy 60%-ánál) nem indokolt az azonnali orvosi beavatkozás (több napos derékfájás, ízületi fájdalmak, stb. okokra hivatkozás).
  • A sürgősségi ellátó munka előre nem tervezhető. Ezért a legnagyobb gondossággal történő eljárás esetén is több órás várakozási idő alakulhat ki.
  • Az egészségügyben tapasztalható általános orvos-, és szakdolgozó hiány különösen jellemző a sürgősségi ellátásra, hiszen a többi orvosi szakterülethez képest rendkívül megterhelő mind pszichés, mind fizikai értelemben. A létszámhiány ellenére a sürgősségi osztályon dolgozó orvosok és szakdolgozók mindent megtesznek a folyamatos, biztonságos, magas szakmai színvonalú betegellátás biztosítása érdekében.
  • A sürgősségi osztály senkit nem utasít vissza, mindenkit kivizsgál és ellát, szükség esetén konzíliumot kér.
  • A Kórház kiemelt hangsúlyt fektet a betegekkel és hozzátartozókkal szembeni empatikus, szakszerű és etikus magatartás és kommunikáció betartására, ezért a kórház Szervezeti és Működési Szabályzata etikai kódexet is tartalmaz.

A Jahn Ferenc Kórház sürgősségi osztályát 2013-ban újítottuk fel saját forrásból illetve a Csepeli Önkormányzat támogatásával. A Richter Gedeon Nyrt. jóvoltából 3.717.500 Ft értékben korszerű sürgősségi beteghordozó kocsit és hordozható lélegeztetőkészüléket vásároltunk, valamint műszerparkunkat is folyamatosan frissítjük.

A Kórház vezetősége a betegellátás körülményeinek és színvonalának javítása érdekében a rendelkezésekre álló forrásokon túlmenően továbbra is minden lehetőséget megragad pályázati, fenntartói, önkormányzati, alapítványi és minden egyéb támogatás elnyerésére.

Galéria