Semmelweis nap a Dél-pesti Kórházban

Semmelweis nap a Dél-pesti Kórházban

1992 óta minden év július 1-jén ünnepeljük Magyarországon a magyar egészségügy napját, más néven a Semmelweis napot. 1818-ban ezen a napon született Semmelweis Ignác magyar orvos, az „anyák megmentője”.

A Jahn Ferenc Dél-pesti Kórház és Rendelőintézet ebben az évben is nagyszabású ünnepséget szervezett ennek tiszteletére, ahol különböző díjakat, jutalmakat adtak át az előző esztendő legkiválóbb dolgozóinak. Az eseményt idén június 28-án tartották a kórház hátsó kertjében. A rendezvényen részt vett Ughy Attila és Szabados Ákos, Pestszentlőrinc, illetve Pesterzsébet polgármestere, továbbá Juhász Lajosné Pesterzsébet alpolgármestere, Orbán Gyöngyi és Weimann Antal Soroksár alpolgármesterei, Morovik Attila Csepel alpolgármestere, Oberfrank Pál színművész, valamint Losonczi Ottó, Pesterzsébet díszpolgára is.

Az ünnepség megnyitásaként a közel 200 fős vendégsereg közösen énekelte el a himnuszt, majd dr. Ralovich Zsolt, a kórház főigazgatója köszöntötte az egybegyűlteket. Beszédében hangsúlyozta, büszke arra az áldozatos, kitartó munkára, amit a Dél-pesti Kórház dolgozói végeznek nap mint nap, hiszen Semmelweis Ignác példájából okulva tudható, hogy amit tesznek, annak gyümölcse előbb utóbb beérik. Külön megemlékezett azokról az orvosokról, ápolókról, munkatársakról, akik az ünnepség idején nem lehettek ott, hiszen azokban a pillanatokban is éppen a műtőasztalok mellett tevékenykedtek, világra segítettek egy kisbabát, bekötöttek egy infúziót, vagy épp enni adtak a betegeknek. Végezetül megköszönte Csepel, Pesterzsébet, Soroksár, valamint Pestszentlőrinc-Pestszentimre önkormányzatának amiért támogatásukkal hozzájárultak, hogy anyagilag is tudják honorálni a munkatársak kiváló teljesítményét.

A főigazgatói köszöntő után Oberfrank Pál, Jászai Mari-díjas színművész szavalta el Sík Sándor: Ember című versét.

Ezt követően dr. Sahin Péter, a II. Belgyógyászati Osztály – Gasztroenterológia osztályvezető főorvosa mondott ünnepi beszédet, aki kiemelte: „ünnepelni csak olyan eseményt vagy személyt lehet, akinek a jelenléte ma is érzékelhető.” Hangsúlyozta, 200 éve Semmelweis Ignác az elsők között volt, aki retrospektív, majd prospektív tanulmányokkal támasztotta alá igazát – mára ez a mindennapos orvosi gondolkodásban rutinszerűen történik, melyet két személyes példával is illusztrált.

A főorvosi köszöntőt követően dr. Kökény Zoltán levezető elnök szót adott Losonczi Ottónak, Pesterzsébet díszpolgárának, aki szintén részt vett az ünnepségen. A vállalkozó köszönetet mondott a kórház dolgozóinak, hiszen mint mondta, másfél hónapja bekerült a Dél-pesti Kórház intenzív osztályára, ám az orvosoknak, ápolóknak, nővéreknek köszönhetően ott lehetett a Semmelweis napi ünnepségen. Amíg bent feküdt a kórházban, megtapasztalta, a lehetőségekhez és a körülményekhez képest az itt dolgozók kiemelkedően végzik munkájukat, és nagyon sok embernek segítenek, hogy egészségesen távozhassanak a kórházból. Hálája jeléül 1300 db, egyenként 10.000 Ft értékű ajándékutalványt, 10 db kis-, és nagy hűtőgépet, 10 db Full HD Led televíziót, valamint 20 db betegszállító kocsit adományozott a kórház számára. Az intenzív osztály számára továbbá 5 db klímaberendezést, valamint 500.000 Ft értékű támogatást biztosított. A Sürgősségi Betegellátó Osztály szintén 500.000 Ft-ot kapott további fejlesztésekre, modernizálásra. A tárgyi eszközök adományozó leveleit dr. Ralovich Zsolt főigazgató, valamint Percze Szabolcs gazdaságigazgató-helyettes vehette át. Zárszóként elmondta, a későbbiekben is mindent meg fog annak érdekében tenni, hogy a Jahn Ferenc Dél-pesti Kórház tovább szépülhessen, modernizálódhasson, és köszöni egész Pesterzsébet nevében ezt a fáradhatatlan munkát, amit ebben az épületben végeznek.

Az ünnepélyes köszöntők után elkezdődtek az oklevelek, ajándékok átadásai, melyet Oberfrank Pál színművész további két előadása színesített. Idén összesen 106 kórházi dolgozó kapott elismerést, többek közt 10 adjunktusi kinevezést, 3 főorvosi kinevezést, 12 gazdasági igazgatói dicséretet, 25 ápolási igazgatói dicséretet, valamint 14-14 orvosigazgatói és főigazgatói dicséretet is átadtak Semmelweis nap alkalmából.

A kitüntetések után dr. Ralovich Zsolt ismét megköszönte a kórházi dolgozók felelős munkáját, majd a program egy állófogadással végződött a kórház éttermében.

Galéria